Президент: Громадян України знищують за те, що ми не хочемо підкорюватися росії

Президент: Громадян України знищують за те, що ми не хочемо підкорюватися росії

Відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський заявив, що дії російських військових у містах Київщини - вбивства і катування мирних жителів, - це геноцид українського народу.

Про це сказав Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю американському телеканалу CBS, відео якого оприлюднене в Телеграмі Глави держави, передає Укрінформ.

“Це геноцид. Це знищення нації, знищення народу, знищення людей, тому що ми є громадянами України. У нас в Україні більше 100 національностей. Це знищення всіх цих національностей. Це знищення всіх цих людей просто за те, що ми - громадяни України, і ми не хочемо підкорюватися політиці російської федерації. І за це нас знищують. І це в Європі, в 21-му сторіччі. Це просто національне катування!”, - заявив Зеленський, відповідаючи на запитання ведучої, чи можна вважати події в Бучі, Гостомелі та Ірпені геноцидом.

Він зауважив, що Україна вірить у справедливе покарання для тих, хто вчинив злочини проти українського народу.

“Ми віримо в справедливість, справедливість світу, західного світу. Будь-якого світу, будь-якої країни. І тому питання не тільки в лідері російської федерації… Питання в тому, щоб все військове оточення, всі люди, які надавали накази, всі абсолютно повинні бути перед судом і отримати покарання відповідне. На жаль, відповідне покарання, таке, яке вони скоїли з цими людьми, складно досягти, і я розумію, що це повинно бути за законом”, - повідомив глава української держави.

На запитання журналістки, чи вірить він у те, що захід і решта світу дійсно притягнуть до відповідальності винних у скоєнні страшних злочинів на Київщині, він відповів: “Ви розумієте, коли ми знаходили жінок з зав’язаними руками за спиною і без голови, я просто не знаю, що це. Я просто не розумію. Діти, вбиті діти. Вони просто закатовані. Тобто мало було вбити, щоб забрати якусь для цих мерзотників цінність, якесь золото, чи що вони там хотіли, навіть пральні машини забирали, телевізори, і вони вбивали. Але вони катували людей! Тому ваше запитання абсолютно справедливе, але в мене немає відповіді, бо я не знаю, як за це, який закон, який термін за це? Я не впевнений. Я скажу вам відверто - як батько двох дітей, я як президент не знаю, чи можна так казати, але я вважаю, що ці люди, якщо вони будуть сидіти, це замало для того, що вони зробили”.

Як повідомлялося, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були визволені від російських загарбників. У визволених містах та селах зафіксовано масові вбивства окупантами цивільних.

Серед уже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, тіла яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоуправління, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох - зв'язані руки, є сліди катувань, багато людей убиті пострілами у потилицю.

24 лютого президент росії володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-