Human Rights Watch оприлюднила звіт про злочини російських військових в Україні

Human Rights Watch оприлюднила звіт про злочини російських військових в Україні

Укрінформ
Міжнародна неурядова правозахисна організація Human Rights Watch оприлюднила звіт про низку військових злочинів, вчинених росіянами проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях Чернігівської, Харківської та Київської областей.

Як передає Укрінформ, доповідь за період із 27 лютого по 14 березня опублікована на сайті HRW.

Серед них випадки неодноразових зґвалтувань; два випадки позасудової страти – один випадок стосувався шести осіб, другий – однієї людини; інші випадки насильства та погроз на адресу цивільних у період із 27 лютого по 14 березня 2022 року.

Солдати також були причетні до пограбування цивільного майна, зокрема їжі, одягу та дров.

Ті, хто вчинив ці зловживання, несуть відповідальність за воєнні злочини, наголошують в організації.

«Випадки, які ми задокументували, є навмисною жорстокістю і насильством щодо цивільного населення України. Зґвалтування, вбивства та інші насильницькі дії щодо людей слід розслідувати як воєнні злочини», – вважає Х’ю Вільямсон, директор Human Rights Watch у Європі та Центральній Азії.

Представники організації поспілкувалися особисто або телефоном з десятком осіб, зокрема місцевими жителями, постраждалими та свідками звірств російських військових.

Зокрема, у звіті зазначається, що 4 березня в Бучі солдати рф схопили п’ятьох осіб, поставили їх на коліна, натягли на голови футболки, після чого вистрілили одному з них у потилицю.

27 лютого у селі Старий Биків Чернігівської області російські військові затримали не менше шести осіб, після чого стратили їх.

6 березня у Ворзелі загарбники кинули димову шашку в підвал, де ховалися 14-річна дівчинка та її мати, а потім застрелили їх, коли ті намагалися вийти з укриття.

31-річна жінка з Малої Рогані Харківської області розповіла HRW, що 13 березня у школі, де вона ховалася разом зі своєю родиною, її неодноразово ґвалтував 20-річний російський солдат, він також порізав ножем її обличчя та шию. Наступного дня жінка з родиною втекла до Харкова, де змогла отримати медичну допомогу.

Як повідомляв Укрінформ, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були звільнені від російських загарбників. У звільнених містах та селах зафіксовано масові вбивства росіянами цивільних осіб. Зокрема, у звільненій від загарбників Бучі виявили братську могилу, де поховали майже 300 людей, по вулицях лежать десятки трупів, деякі із них із зв'язаними руками.

Президент України Володимир Зеленський у цьому зв’язку заявив, що на саміті НАТО 2008 року був шанс запобігти звірствам російських загарбників, та назвав російських військових убивцями, мародерами й катами через те, що вони чинять в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-