Майже 40 тисяч жителів Маріуполя вивезені загарбниками до «днр» або до росії

Майже 40 тисяч жителів Маріуполя вивезені загарбниками до «днр» або до росії

Укрінформ
За інформацією місцевої влади Маріуполя, майже 40 тисяч жителів цього населеного пункту були вивезені загарбниками до так званої «днр» або до рф.

Про це поінформувала Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Підрахунок депортованих ускладнений тим, що у людей забирають українські документи», - уточнила український омбудсман.

За її даними, рашисти розлучають батьків з дітьми. Вона зазначила, що з лікарні у місті Маріуполі загарбники вивезли 17 дітей, які перебували на лікуванні, а їхні батьки залишилися, і їх було евакуйовано до Запоріжжя.

«Частину примусово депортованих маріупольців виявлено в Естонії, куди вони в’їхали з території рф. Окрім жителів Маріуполя, таким же чином до Естонії через територію росії дісталися люди з Херсонщини, Харківщини, Луганщини», - уточнила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Вона поінформувала, що частина таких осіб, за їхніми словами, самі ухвалили рішення їхати через росію, бо не могли виїхати у бік західної України. Своєю чергою, за її словами, були й такі люди, яких примусово направили до росії, а після того дозволили їхати на власний розсуд.

На її переконання, країна-загарбник рф грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

«Звертаюся до Міжнародного комітету Червоного Хреста вжити всіх можливих заходів для сприяння у поверненні незаконно вивезених до рф українців та відкриття безпечних гуманітарних коридорів з регіонів ведення бойових дій», - поінформувала Денісова.

Уповноважений ВРУ з прав людини також закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну та експертної місії, створеної державами - учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти порушень рф прав людини в Україні.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-