Шмигаль: Відбудовувати Україну будемо передусім за рахунок арештованих активів рф

Шмигаль: Відбудовувати Україну будемо передусім за рахунок арештованих активів рф

Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що відбудовувати Україну після війни будуть у першу чергу за рахунок арештованих активів та репарацій російської федерації.

Про це він сказав в ефірі телемарафону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Бюджет на відновлення, у першу чергу, це арештовані активи і репарації зі сторони росії. В другу чергу - це спеціальний фонд на відновлення України, який сьогодні всі міжнародні партнери готові створювати, і ми працюємо над архітектурою цього фонду. Ми розуміємо необхідність коштів. Це насправді сотні мільярдів доларів, які сьогодні і світ, і Європа готові надавати”, - поінформував Шмигаль.

Він додав, що “фонд також буде наповнюватися за рахунок конфіскованих коштів та активів і російської федерації, і суб’єктів рф за кордоном”.

“Ми також розуміємо, що це буде здійснюватися і за рахунок державного бюджету України, за рахунок відновлення і нарощування економічного потенціалу України”, - сказав глава українського уряду.

За його словами, Україна вже розробляє план відновлення країни, “хоча війна ще триває і ми до кінця не бачимо всіх збитків, які наносяться, але ми дуже уважно фіксуємо всі збитки”.

Зокрема, Прем’єр-міністр нагадав про спеціальну функцію в додатку “Дія”, за допомогою якої українці можуть вносити відомості про пошкоджене або знищене майно.

“За перший день 20 тисяч таких реєстраційних звернень наші громадяни зробили. Тобто ми будемо дуже уважно реєструвати всі пошкодження нашої держави для того, щоб агресор сповна за це заплатив, і ми могли повноцінно відродити нашу державу”, - наголосив Шмигаль.

Водночас він відзначив необхідність відродження втрачених потужностей через агресію росії.

“Сьогодні нас відкидають і в економічному розвитку, і в можливостях наших економічних, наукових, промислових. Тобто всі ці речі треба буде відновлювати дуже швидко. Все це дійсно буде передбачати план відновлення нашої держави, який ми сьогодні розробляємо не самі, а за участю величезного потенціалу нашого наукового, наших партнерів міжнародних. Тобто все це зараз в роботі”, - розповів глава уряду.

Як повідомлялося, 24 лютого за вказівкою президента рф путіна розпочалося повномасштабне вторгнення російських військ в Україну.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-