Тисячі мирних жителів Маріуполя могли загинути за останній місяць — ООН

Тисячі мирних жителів Маріуполя могли загинути за останній місяць — ООН

Укрінформ
Тисячі мирних жителів, можливо, загинули в обложеному портовому місті Маріуполь від початку бомбардувань чотири тижні тому.

Як передає Укрінформ, про це заявив у вівторок виданню Reuters глава місії ООН з прав людини.

«Ми вважаємо, що в Маріуполі можуть бути тисячі смертей і жертв серед цивільного населення», – сказала у віртуальному інтерв’ю Матильда Богнер, голова місії ООН з прав людини в Україні, яка має близько 60 спостерігачів.

Вона сказала, що місія не має точної оцінки, але працює над тим, щоб зібрати більше інформації.

За словами мера Маріуполя Вадима Бойченка, майже 5000 людей, у тому числі близько 210 дітей, були вбиті в місті після того, як російські війська взяли його в облогу місяць тому. 90% будівель Маріуполя пошкоджено і 40% зруйновано, включаючи лікарні, школи, дитячі садки та фабрики.

Місцеві чиновники, посилаючись на свідчення свідків, минулого тижня підрахували, що в результаті вибуху 16 березня в Маріупольському театрі, де ховалися люди, загинули 300 людей.

«Що стосується масових поховань, то насправді ми вирішили, що ми повинні називати це «імпровізованими могилами», — сказала вона у вівторок.

Це пояснюється тим, що термін «братські могили» може означати жертв злочину, тоді як люди, які загинули в Маріуполі, могли померти від різних причин.

Вважається, що жертвами війни є «досить невелика частина» тіл в імпровізованих могилах у парках і садах, сказала голова місії ООН з прав людини в Україні. Деякі люди, які померли природним шляхом, ніколи не були доставлені до моргів або окремих могил через військові дії, а інші так і не дісталися лікарям. За її словами, також поки незрозуміло, чи поховані в імпровізованих могилах якісь військові.

Нагадаємо, станом на вівторок Офіс ООН з прав людини підтвердив 1179 вбитих і 1860 поранених мирних жителів по всій Україні з початку російського вторгнення 24 лютого.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-