Мер Славутича розповів про ситуацію в місті

Мер Славутича розповів про ситуацію в місті

Укрінформ
Місто-супутник Чорнобильської АЕС Славутич окуповане військами російської федерації, вбито трьох жителів.

Про це міський голова Славутича Юрій Фомічев повідомив у відеозверненні, опублікованому у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Славутич відсьогодні в окупації. Ми стійко боронили наше місто. Три дні тому ми отримали ультиматум здати його без бою, але наші військові, Нацполіція ухвалили рішення відстоювати місто", - зазначив міський голова.

За його словами, сили виявились нерівними.

"Коли ворог підійшов до міста, коли почалися обстріли житлових кварталів, було ухвалене рішення не прикриватися мирними жителями, не входити в місто, як і домовлялися із самого початку", - сказав Фомічев.

За його словами, місто окуповане, але його жителі заявили свою позицію. "Все місто, хто залишився, вийшли на вулиці з прапорами України, з гаслами, що Славутич - це Україна. Що нам не потрібен ніхто інший, бо це наша земля... І сьогодні Славутич залишається українським містом, під українськими прапорами, з українською владою, з українською Конституцією, зі своїм кодексом етики", - зазначив міський голова.

Водночас Фомічев наголосив, що у Славутичі немає Збройних сил.

Він також підтвердив інформацію про трьох загиблих жителів. "Наразі підтверджено три смерті. Не всіх ми ще упізнали", - сказав Фомічев.

Міський голова подякував усім, хто нині підтримує Славутич.

"Нам допомагають з усіх куточків: хтось відправляє гуманітарну допомогу, хтось надає інформацію в ЗМІ, щоб підтримати наших захоплених на ЧАЕС робітників. І так кожен робить свій внесок у захист і оборону Славутича. Але попереду ще багато викликів. Я прошу наших друзів допомагати нам і далі. Ми повинні навчитися жити тепер в цьому стані — у стані окупації", — зауважив він.

За словами Фомічева, гуманітарне питання сьогодні є одним із найважливіших. "Ми вже місяць не отримуємо регулярного постачання продуктів харчування. Для цього зроблено дуже багато, ми отримали багато гуманітарної допомоги на наші віддалені склади й зараз розпочнемо максимально швидко найбільш можливими партіями перевозити до Славутича. Видача гуманітарної допомоги продовжиться", — сказав Фомічев.

Він додав, що нині ведуться перемовини про відкриття гуманітарних коридорів для виїзду людей.

"Ми у перемовинах. Як тільки буде офіційна інформація — я повідомлю. Усі охочі залишити місто зможуть це зробити", — зауважив посадовець.

За його словами, у Славутичі зберігається комендантська година з 19:00 до 7:00, яку віднині контролюють окупанти. При цьому він попередив, що російські війська обстежуватимуть будинки "на предмет наявності зброї". "Зберігайте спокій, не панікуйте, вони перевірять усе, що схочуть, і на цьому завершать", - звернувся до жителів міський голова.

За його словами, на виїзді з міста залишаться блокпости.

"Але це все, далі ми будемо жити своїм життям і намагатися вирішити свої проблеми. Жодним чином прошу не порушувати комендантську годину, але зберігати спокій. Спокій — це те, що нам потрібно на сьогодні найбільше", — зазначив Фомічев.

Окрім того, він повідомив, що одним із важливих завдань для фахівців Славутича є ротація персоналу на ЧАЕС.

"Ми повинні продовжувати цю роботу обов’язково, маємо замінювати персонал, щоб зберігати безпеку Чорнобильської АЕС, дуже важливого об’єкту світового рівня, роботу нового безпечного конфайнменту. Для цього нам потрібні узгоджені дії. І питання обміну військових нацгвардійців, які були захопленні в перший день війни, на військовополонених російської армії. Це питання теж обговорюються на найвищому рівні", — підкреслив посадовець.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 26 березня російські війська викрали міського голову Славутича Юрія Фомічева та захопили лікарню. Згодом Фомічева звільнили, і він разом з жителями міста взяв участь у проукраїнському мітингу на головній площі Славутича. Загарбники залишили центр Славутича та стояли на околицях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-