Ворог перетворив Маріуполь на руїну, люди від голоду непритомніють на вулицях – полк «Азов»

Ворог перетворив Маріуполь на руїну, люди від голоду непритомніють на вулицях – полк «Азов»

Укрінформ
Місто Маріуполь російські війська перетворили на величезну руїну, жителі від голоду непритомніють на вулицях, ворожі авіабомби їх живцем ховають у бомбосховищах. Цифра загиблих у місті сягає 4 тисяч людей, але реально оцінити це складно.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю Дмитру Гордону повідомив Герой України командир полку «Азов» Денис Прокопенко. Полк зараз тримає оборону Маріуполя.

«Маріуполь перетворили на величезну руїну. Тут гуманітарна катастрофа, абсолютно все розгромлено і розграбовано… Люди просто не мають медикаментів, вони від голоду втрачають свідомість на вулицях, бо харчуватися їм нема чим. Вони знаходяться в сховищах, але туди падають авіабомби та їх просто ховають живцем. Дуже багато немовлят, дуже багато дітей загинуло на вулиці», - розповів командир.

Він зазначив, що від міста Маріуполь зараз каменю на камені не залишилося, противник використовує тактику випаленої землі, він без розбору працює авіацією, артилерією, крилатими ракетами, тактичними ракетними комплексами абсолютно без розбору на всі об'єкти критичної інфраструктури. Загарбники зруйнували багато лікарень, шпиталів, драмтеатр.

«Зараз вийти на вулицю та побачити хоча б один цілий, не зруйнований будинок – це дуже складно. Це просто руїни, їх можна порівняти з Дрезденом 1945-го року. Таке почуття, що ми перебуваємо в якійсь постапокаліптичній країні, у якомусь сюрреалістичному місті», - сказав Прокопенко.

Він ще раз наголосив, що на даний момент дуже багато городян страждають, і на даний момент неможливо навіть порахувати, скільки їх загинуло під руїнами, тому що людей неможливо розкопати.

«За офіційними даними, ця цифра загиблих сягає 4 тисяч людей, але насправді оцінити реальні втрати вкрай складно. Серед них діти, пенсіонери та багато інших людей, які, на жаль, загинули тут. І, безумовно, потрібно залучати міжнародні гуманітарні місії, щоб розкрити всі ці військові злочини з боку російської федерації, бо просто так це залишити не можна. З 24 лютого, коли почалося широкомасштабне вторгнення російської федерації, жоден гуманітарний конвой так і не дійшов до Маріуполя. Противник повністю його блокує, щоб приховати всі його злочини», - підкреслив командир полку.

Він повідомив, що військовослужбовці «Азова» намагаються максимально все зафіксувати у своїх відео та фотографіях, зроблених за допомогою безпілотників та просто знятих бійцями зі своїх позицій.

«Це, звичайно ж, страшне видовище, що сталося з цим прекрасним містом, наскільки воно зруйноване, що неможливо тут перебувати цивільним… Але Маріуполь був, є і буде. Ми його обов'язково відбудуємо», – заявив Прокопенко.

Він нагадав, що багато мирних жителів міста, які намагалися виїхати «зеленими коридорами», потрапляли під обстріл. Це було в темну пору доби і супротивник вів вогонь без розбору по всьому автотранспорту, який намагався «проникнути в будь-яку щілину і виїхати з Маріуполя».

«І люди не мають шансу на порятунок. Вони залишаються у місті під завалами після авіабомб, які близько 100 штук на добу падають на Маріуполь… Ми, як солдати, виконуючи свій обов'язок, намагаємось максимально допомогти цивільному населенню – і продуктами харчування, і медикаментами, забираємо їх у шпиталі. Але ресурс – він не гумовий і, на жаль, вичерпується. Завезти його якось, враховуючи, що противник повністю блокує гуманітарні коридори, просто неможливо», - з жалем констатував командир.

Він заявив, що в Маріуполі порушуються абсолютно всі правила ведення війни - противник абсолютно не дотримується гуманітарного права, він відкриває вогонь по цивільних.

«Це не можна залишити поза увагою міжнародної громадськості… Видно, що противнику поставили завдання стерти Маріуполь з лиця землі», - сказав Прокопенко.

24 лютого президент росії путін розпочав широкомасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети потрапляють у житлові будинки.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-