Країни Люблінського трикутника створили спільну групу для розслідування воєнних злочинів рф

Країни Люблінського трикутника створили спільну групу для розслідування воєнних злочинів рф

Фото
Укрінформ
Україна, Литва і Польща створили спільну слідчу групу для розслідування агресії і воєнних злочинів росії в Україні.

Про це повідомила у Фейсбуці генпрокурор Ірина Венедіктова, передає Укрінформ.

“Сьогодні з генпрокурором Литви Нідою Грунскене та генпрокурором і міністром юстиції Польщі Збігневом Зьобро підписали історичний документ - Угоду про створення спільної слідчої групи для розслідування агресії РФ та її воєнних злочинів на території України. Також документ скріпили підписами наші представники в Євроюсті. З Нідою Грунскєне ми обмінялися оригіналами підписаного 2 березня Меморандуму про співробітництво між прокуратурами України та Литви”, - повідомила вона.

Як зазначила генпрокурор, прокурори Литви і Польщі першими простягнули руку професійної допомоги після повномасштабного вторгнення РФ в Україну і розпочали власні національні розслідування.

Країни Люблінського трикутника створили спільну групу для розслідування воєнних злочинів рф / Фото: Ірина Венедіктова, Facebook

За словами Венедіктової, діяльність ССГ зосереджуватиметься на зборі, безпечному зберіганні та швидкому обміні інформацією та доказами воєнних злочинів РФ, зібраними в ході розслідувань на території держав-сторін, а також оперативно-розшукових заходах.

Окрім цього, спільна слідча група займатиметься виявленням активів воєнних злочинців з метою їх заморожування та конфіскації.

Литовські та польські колеги розповіли про вже проведені кроки у власних національних розслідуваннях. Передусім вони працюють із свідками та потерпілими – біженцями з України. Також в обох країнах почали роботу спеціальні захищені сайти для збору доказів – аналоги нашого єдиного ресурсу warcrimes.gov.ua.

Генпрокурор додала, що спільна слідча група відкрита для інших країн-учасників.

Венедіктова нагадала, що нині, крім України, ще 9 країн провадять власні розслідування щодо війни, розв’язаної рф, — це Литва, Польща, Словаччина, Естонія, Німеччина, Швеція, Латвія, Норвегія та Франція.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив початок повномасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають у житлові будинки.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-