Корабель рф обстріляв Санжійку, після чого оголосив «гарантії безпеки» для проходу суден

Корабель рф обстріляв Санжійку, після чого оголосив «гарантії безпеки» для проходу суден

Укрінформ
Корабель рф обстріляв село Санжійка на Одещині, а згодом заявив про "гарантії безпеки" для проходу цивільних суден гуманітарними коридорами.

Про це повідомляє пресслужба ВМС у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Сьогодні о 7.15-7.30 російський корабель обстріляв населений пункт Санжійку під Одесою, а через 3 години той же корабель оголошує про «гарантії» безпеки для проходу суден», - йдеться у повідомленні.

Командування Військово-морських сил Збройних сил України вважає маніпуляцією оголошення представником чф росії «гарантій» безпечного проходження цивільними суднами погодженого гуманітарного коридору в північно-західній частині Чорного моря.

«З перших днів вторгнення рф оголосила зоною бойових дій північно-західну частину Чорного моря, і на порушення норм безпеки цивільного судноплавства та міжнародного гуманітарного права розпочала обстріли іноземних цивільних суден… Після цих незаконних дій в акваторіях Чорного та Азовського морів та ударів по цивільних суднах російський генерал оголошує «створення з 25 березня гуманітарного коридору для безпечного виходу іноземних суден із українських портів», - йдеться у заяві.

У ВМС наголосили, що намагання рф подати себе з гуманної сторони є лише маніпуляцією. «Якщо рф дійсно має намір забезпечити гуманітарні місії, то в першу чергу потрібно перестати знищувати погоджені гуманітарні коридори, припинити бойові дії та відвести свої війська з України і кораблі з виключної морської економічної зони України», - заявляє командування.

Також наголошується, що про «гуманітарний коридор» оголосив «той генерал, який дає накази про килимові бомбардування Маріуполя та інших міст України і за наказами якого обстрілюють автомобілі мирних громадян, що намагаються гуманітарними коридорами вирватися з оточеного міста». У ВМС звертають увагу й на те, що його слова про подібний коридор для цивільних суден жоден з російських адміралів не підтвердив.

У ВМС також нагадали, що раніше внаслідок ракетних ударів кораблів рф потоплене суховантажне судно під прапором Панами Helt та підбитий танкер під прапором Молдови Millennial Spirit. У північній частині Чорного моря на якірній стоянці потрапили під обстріли й зазнали значних ушкоджень балкери Namura Queen та Lord Nelson під прапорами Панами. Унаслідок піратських дій кораблів рф було захоплено в полон судно Sapfir Морської пошуково-рятувальної служби України, що виконувало гуманітарну місію.

Президент рф путін 24 лютого оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-