Верещук: Вимагаємо від рф негайно звільнити викрадених представників місцевої влади

Верещук: Вимагаємо від рф негайно звільнити викрадених представників місцевої влади

Відео
Укрінформ
Віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук надіслала звернення до рф із вимогою звільнити викрадених російськими окупантами представників місцевого самоврядування.

Про це Верещук сказала на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Вона нагадала, що сьогодні відбувся обмін українських військовополонених та цивільних моряків, вони вже у безпеці й отримують необхідну допомогу.

“Ми продовжуємо працювати над визволенням усіх наших громадян, в тому числі прикордонників і цивільних з острова Зміїний. Також надіслала звернення до російської федерації щодо звільнення викрадених представників місцевого самоврядування. Україна вимагає і наполягає на тому, що брати в полон цивільних є порушенням міжнародного гуманітарного права, і ми вимагаємо їх негайного звільнення”, - сказала урядовиця.

Верещук заявила, що отримує чимало повідомлень від людей, які врятувалися з полону окупантів, про масові випадки застосування тортур до полонених.

“Хочу зараз публічно наголосити, що ми знайдемо кожного російського військового та їхніх посіпак, які вдаються до військових злочинів, і притягнемо до найсуворішої відповідальності в Гаазькому та інших судах”, - зазначила Верещук.

Вона зауважила, що сучасні технології дозволяють сьогодні проводити такий пошук.

“Щоб усі російські військові, які чують моє звернення, знали, що нікому не дамо уникнути покарання. Ви будете відповідати за всі скоєні злочини за всією суворістю законодавства - вітчизняного і міжнародного. Не думайте, що ваші прізвища нам не відомі”, - заявила віцепрем'єр-міністр.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України згодом оприлюднило у Фейсбуці імена викрадених загарбниками 14 представників місцевого самоврядування. Це зокрема, депутат селищної ради села Андріївка Чернігівської області Тетяна Безлюдна, секретар Новокаховської міської ради Дмитро Васильєв, міський голова Дніпрорудного Запорізької області Євген Матвєєв, секретар Скадовської міської ради Юрій Палюх, народний депутат України Олександр Пономарьов (фракція ОПЗЖ), який зник у Бердянську, голова Мелітопольської районної ради Сергій Прийма, перший заступник міського голови міста Енергодар Іван Самойдюк.

Серед захоплених окупантами також голова Мангушської територіальної громади Маріупольського району Донецької області Володимир Караберов, староста села Грем’яч Новгород-Сіверського району Харківської області Олексій Карцан, староста Старозбур’ївської ОТГ Старостинського округу Голопристанської міської ради Віктор Маруняк, голова Чулаківської ОТГ Голопристанського району Херсонської області Олександр Мусієнко, голова Циркунівської ОТГ Харківської області Микола Сікаленко, заступник керівника Щастинської міської ВЦА Володимир Тюрін, міський голова міста Берислав Херсонської області Олександр Шаповалов.

Як повідомлялося, 24 березня відбувся перший повноцінний обмін військовополоненими з рф.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-