Рада ухвалила зміни щодо організації руху опору

Рада ухвалила зміни щодо організації руху опору

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення засад організації та ведення руху опору» №7180.

Як передає Укрінформ, про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос") у Телеграмі.

Зокрема, він зауважив, що цей законопроєкт підтримали 352 нардепи.

Згідно з пояснювальною запискою, закон має забезпечити більш ефективне виконання завдань, покладених на національний спротив. Крім того, відкриваються можливості для здійснення Силами спеціальних операцій розвідувальних дій на тимчасово окупованих територіях, що має велике значення для успішного планування та виконання упереджувальних заходів в організації рішучої протидії збройній агресії російських окупаційних військ.

Закон спрощує процедури призначення командирів добровольчих формувань територіальних громад та підвищує оперативність прийняття управлінських рішень щодо формування військових частин Сил територіальної оборони Збройних сил України та добровольчих формувань територіальних громад.

Також закон передбачає комплектування Збройних сил України особами рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу, яким виповнилося 60 років і які виявили бажання служити у період введення воєнного стану (оголошення стану війни). Граничний вік перебування їх на військовій службі підвищується до 65 років.

Військовослужбовці та члени добровольчих формувань територіальних громад, які беруть участь у заходах підготовки та виконанні завдань тероборони у період введення воєнного стану, отримують статус учасника бойових дій.

Крім того, уточнюються повноваження Сил спеціальних операцій Збройних сил України в інтересах організації, підготовки, підтримки та ведення руху опору, а також осіб, залучених до співробітництва з ними; унормовуються питання щодо забезпечення осередків руху опору зброєю та боєприпасами до неї, а також належний порядок зберігання і застосування зброї, бойової техніки та спецзасобів під час виконання завдань територіальної оборони.

Сили спеціальних операцій ЗСУ отримують статус суб’єкта розвідувального співтовариства, що є нормальною практикою у провідних державах світу.

Згідно з документом, фінансування заходів і матеріально-технічного забезпечення територіальної оборони та підготовки громадян України до національного спротиву здійснюється у розмірі не менше 5% надходжень бюджетів розвитку місцевих бюджетів, у тому числі за рахунок коштів централізованих страхових резервних фондів МТСБУ (Моторне (транспортне) страхове бюро України).

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін розпочав новий етап війни проти України. Збройні сили України, підрозділи територіальної оборони та весь народ України встали на боротьбу проти загарбників і завдають суттєвих втрат російським силам вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-