Знадобляться роки після виходу військ рф з ЧАЕС, щоб встановити завдану ними шкоду – Зеленський

Знадобляться роки після виходу військ рф з ЧАЕС, щоб встановити завдану ними шкоду – Зеленський

Укрінформ
Після виведення російських військ з території України потрібні будуть роки для встановлення шкоди від захоплення росіянами Чорнобильської атомної станції й використання усієї території зони відчуження для атак на українські сили оборони.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у відеозверненні до парламенту Японії, яке транслювалося наживо в ефірі телемарафону UAразом, повідомляє Укрінформ.

«Після виходу російських військ з території України знадобляться роки, щоб дослідити, якої шкоди вони завдали чорнобильській землі, які захоронення радіоактивних матеріалів пошкодили та як розповсюдився планетою радіоактивний пил», – сказав він.

Президент нагадав, що після вибуху на ЧАЕС по всій 30-кілометровій зоні відчуження були захоронені тисячі тонн заражених матеріалів, і 24 лютого саме по цій землі поїхала російська бронетехніка, здіймаючи радіоактивний пил.

Він підкреслив, що росія перетворила ЧАЕС на арену війни, а 30-кілометрову зону використовує для підготовки нових атак проти наших сил оборони.

Водночас Зеленський нагадав, що в Україні є чотири діючі атомні станції, а це 15 атомних блоків, і всі вони, за його словами, під загрозою.

Так, він відзначив, що російські загарбники вже обстріляли з танків Запорізьку АЕС, яка є найбільшою у Європі.

Крім того, Президент наголосив, що рф через бойові дії пошкодила сотні промислових виробництв, багато з яких особливо небезпечні, обстріли загрожують газо- і нафтопроводам, вугільним шахтам, а днями російські війська обстріляли ще й хімічне виробництво на території Сумської області України, де стався витік аміаку.

«Нас попереджають про можливі хімічні атаки, зокрема із застосуванням зарину, як це було в Сирії. А однією з основних тем для дискусій світових політиків стало питання про те, як реагувати, якщо Росія застосує ще й ядерну зброю. Будь-яка впевненість будь-якої людини у світі, будь-якої країни повністю зруйнована», – зауважив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, ЧАЕС була захоплена російськими військами 24 лютого.

20 березня проведено часткову ротацію персоналу Чорнобильської атомної електростанції та евакуацію осіб, які перебували на території тимчасово захопленої російськими військами станції.

Російські загарбники розграбували та знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію вартістю 6 млн євро, розташовану у зоні відчуження навколо ЧАЕС.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-