У ФРН тема геноциду в Маріуполі стала табу - німецька експертка

У ФРН тема геноциду в Маріуполі стала табу - німецька експертка

Укрінформ
У разі визнання фактів геноциду проти українців у Маріуполі та інших населеннях пунктах України Німеччина і Захід загалом зазнають краху власних цінностей.

Як передає Укрінформ, таку думку висловила директор з питань Центрально-Східної та Східної Європи берлінського центру Liberale Moderne, ексдепутат Бундестагу Марілуїзе Бек під час онлайн-дискусії на тему «Війна за незалежність України: рахунок пошкоджень і підтримки Заходу».

Експертка визнала, що в ситуації з Маріуполем наявні всі ознаки геноциду, але в Німеччині ніхто не хоче вступати в дебати на цю тему, яка стала табу.

«Бо якщо розпочнеться дискусія в парламенті, про те, що коїться геноцид у Європі, в нашому безпосередньому сусідстві, за дві годинах льоту від нас, а ми дозволяємо це, - ми будемо почуватися некомфортно і змушені будемо робити більше. Йдеться про відповідальність. Якщо з'ясується, що був геноцид не лише в Маріуполі, а й в інших містах, зокрема в Харкові, тоді Захід також буде зруйнований певною мірою. Йдеться про цінності», - пояснила Бек.

Вона звернула увагу на те, що у ФРН не люблять також дискусії на тему постачання військових матеріалів і зброї. Бек вважає ганебним те, що німецький уряд так довго чекав і врешті-решт змушений був погодитися поставити Україні озброєння, та й ті застарілі. Це те, чого не можна пояснити людям, які воюють в Україні і які потребують сигналів солідарності.

Втім, підкреслила експертка, є й приклади усвідомлення, що війни можуть вигравати ті, хто оснащений гірше за агресора, але за рахунок виключно переконання в тому, що вони борються за праве діло, за свою державу.

Бек також нагадала, що німецькі політики готові повторювати знову й знову, що це путінська війна, а не війна росіян.

«Але ж убивають українців саме прості росіяни. Це війна, яка не була б можливою, якби російські військові не поводилися так, як вони поводяться», - підкреслила ексдепутат. І дуже сумнівним виправданням є те, що російське населення роками перебувало під впливом гібридної пропаганди.

Позитивним, на погляд Бек, є те, що на сьогодні міжнародне законодавство дає змогу судити за військові злочини в інших країнах, зокрема, в Німеччині. І такі процеси будуть спрямовані не тільки проти путіна або шойгу, а й проти командирів, відповідальних за вбивства людей, і вони мають це знати, підсумувала експертка.

Як повідомляв Укрінформ, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца не обманювати себе тим, що війну проти України веде лише путін, а не росіяни. Він нагадав про Нюрнберзький процес, коли нікому не вдалось отримати виправдальний вирок з аргументом «я просто виконував наказ».

24 лютого президент росії путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну. Російські війська руйнують міста та села України з використанням артилерійських систем залпового вогню, авіаційних ударів та ракетних атак.

Збройні Сили України, підрозділи територіальної оборони та весь народ України борються із загарбниками та завдають їм суттєвих втрат.

Фото: Stringer, Anadolu Agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-