Україна відкинула ультиматум рф щодо здачі Маріуполя - Верещук

Україна відкинула ультиматум рф щодо здачі Маріуполя - Верещук

Укрінформ
Україна відкинула ультиматум російської федерації щодо здачі Маріуполя.

Про це віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила у коментарі Українській правді, передає Укрінформ.

За словами урядовця, міністерство оборони рф направило Україні офіційний лист, у якому висуває ультиматум: українські захисники мають скласти зброю і залишити Маріуполь, і лише за таких умов буде можлива "евакуація мирних жителів".

"Там вісім сторінок із поверненням в історію та іншою маячнею. Вони такого ж листа направили в ООН, Міжнародний комітет Червоного Хреста та сподівалися, що міжнародні структури відреагують і почнуть тиснути на Україну. Цього не сталося. МКЧХ і ООН розуміють, що це маніпуляція росії і що це взяття в заручники людей", - зазначила Верещук.

Вона наголосила, що Україна наполягає на негайному відкритті російськими військами коридору для виходу мирних жителів.

"Ні про які здачі, складення зброї мови бути не може. Ми вже російську сторону про це повідомили. Я написала: "Ви замість того, щоб витрачати час на вісім сторінок листів - відкрийте просто коридор", - сказала віцепрем'єр-міністр.

За її словами, українська сторона поінформувала ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста. Очікується реакція міжнародної спільноти.

Верещук також зауважила, що вимоги росії є свідомою маніпуляцією і "реальним взяттям у заручники людей".

Водночас урядовець висловила обурення тим, що російські загарбники почали викрадати та вивозити українців з Маріуполя у рф. За її словами, є факти викрадення дітейі з дитбудинків. "350 дітей вони збираються насильно вивезти у напрямку Росії, не даючи нам їх забрати... Ми просимо чітко: дайте нам коридор, і пишемо, у який інтернат їдемо і чому. Вони відразу ж забирають тих дітей у Росію. Це тероризм", - заявила Верещук.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська спричинили в Маріуполі найгіршу гуманітарну катастрофу. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

За даними заступника командира полку "Азов", у Маріуполі бомби російських загарбників падають щодесять хвилин. Окрім танків і артилерії, місто обстрілюють російські десантні кораблі.

За даними Маріупольської міськради, частину жителів Лівобережного району Маріуполя насильно вивозять до росії, відбираючи у них паспорти.

 Фото: Stringer, Anadolu Agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-