Національне інформбюро запустило «гарячу лінію»

Національне інформбюро запустило «гарячу лінію»

Укрінформ
В Україні запрацювала «гаряча лінія» Національного інформаційне бюро, яке шукатиме дані про українських військовополонених, загиблих, зниклих безвісти, незаконно утримуваних, а також складатиме списки полонених та вбитих ворогів.

Про це сказала віцепрем’єр-міністр - міністр з питань тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук на брифінгу, повідомляє Укрінформ.

«Відповідно до міжнародного гуманітарного права Україна створює Національне інформаційне бюро. Таке рішення було прийняте сьогодні, 17 березня 2022 року, на засіданні уряду та затверджене відповідним розпорядженням», - сказала Верещук.

За її словами, відсьогодні із 21-ї години бюро вже запустило «гарячу лінію» 16-48 і 044-287-81-65 для первинного збору інформації та комунікації із постраждалими. Лінія згодом функціонуватиме й у месенджерах. Нині проводять необхідні технічні процедури , які дозволять повноцінно виконувати функції цього органу.

Представниця уряду додала, що цей орган діятиме відповідно до міжнародного гуманітарного права, статті 122 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими та статті 136 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Враховуючи те, що Україна є однією зі сторін у цій війні, вона зобов'язана так зробити, оскільки є цивілізованою країною , яка дотримується міжнародних норм.

«Національне інформаційне бюро перебуватиме у сфері Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Ключовою метою бюро є збір усіма можливими способами, узагальнення даних про українських військовополонених, загиблих, зниклих безвісти, незаконно утримуваних російською федерацією, у тому числі і мирного населення. Крім того, відповідно до офіційних даних Генштабу Збройних сил України втрати особового складу ворога вже перевищують 14 тисяч. Наші захисники щоденно беруть у полон тих, хто незаконно вторгся на нашу територію з 24 лютого 2022 року. Тож списки військовополонених та загиблих ми теж складатимемо. Їхні родини будуть знати, куди влада росії відправила їхніх чоловіків, дітей та братів», - сказала вона.

Як зазначила Верещук, надалі буде створено щось подібне до обмінного фонду і через міжнародні структури Червоного Хреста , який виступатиме нейтральним посередником, надаватиме інформацію супротивній стороні.

«Ця робота дозволить Україні вкотре довести злочини рф та в перспективі активізувати, розпочавши процес обміну полоненими та тілами загиблих», - підкреслила віцепрем'єр.

З 24 лютого російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни застосували санкції проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

Міжнародний кримінальний суд розпочав документування та розслідування військових злочинів росії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-