Україна в ОБСЄ: злочинами проти людяності рф зтирає різницю з нацистськими попередниками

Україна в ОБСЄ: злочинами проти людяності рф зтирає різницю з нацистськими попередниками

Укрінформ
Російські війська в Україні, як і фашисти 80 років тому, здійснюють воєнні злочини та злочини проти людяності, цілеспрямовано і систематично руйнуючи мирні міста та вбиваючи цивільних.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер.

"Учора володимир путін заявив, що російські військовослужбовці роблять все можливе, щоб уникнути втрат серед мирного населення українських міст. І в цей момент я запитував себе: хто більше військовий злочинець – ті, хто віддає накази вбивати невинних людей, чи ті, хто виконує ці накази? Наскільки аморальним треба бути, щоб скинути бомбу на театр у самому серці Маріуполя, де сотні мирних жителів, у тому числі дітей, намагалися знайти захист від невибіркових атак росії", - заявив Цимбалюк.

Український посол вказав на те, що Москва далі діяла за звичним сценарієм і цинічно звинуватила українську сторону у підриві театру у Маріуполі. "Ми всі пам’ятаємо, що буквально кілька днів тому вони, включно з представником росії тут, брехали всьому світу, що російські війська зруйнували пологовий будинок у тому ж Маріуполі, бо там, відповідно до фантазій Москви, був військовий штаб українських націоналістів. Яка ганебна брехня", - підкреслив він.

За словами дипломата, неможливо уявити, "який рівень деградації потрібно пройти, щоб вчинити всі ці злочини". "І яким аморальним треба бути, щоб відбілювати всі ці нелюдські вчинки", - додав Цимбалюк.

Він повідомив, що точну кількість жертв у Маріуполі наразі підрахувати неможливо, але "це можуть бути десятки тисяч за тижні облоги". Посол підкреслив, що жорстокість російських окупантів щодо мирного населення не має меж і що рф щодня бомбить українські міста, обстрілюючи житлові квартали та вбиваючи мирних жителів – "цілеспрямовано, систематично, без жалю".

"Учора російські солдати вбили 10 людей, які просто стояли в черзі за хлібом у Чернігові. На шляху з Маріуполя до Запоріжжя з системи "Град" було обстріляно мирних жителів, одна дитина отримала важкі травми. Російські війська беруть у заручники мирних жителів, у тому числі лікарів і пацієнтів. Наразі за 22 дні війни росії проти України загинуло понад 100 дітей. Це –справжнє обличчя другої за потужністю армії. Фашистське обличчя", - наголосив очільник місії України в ОБСЄ.

Він поінформував країни-учасниці про те, що росія вже знищила щонайменше 3,5 тисячі об’єктів цивільної інфраструктури в України, включаючи понад 400 навчальних закладів, 111 лікарень та понад 2700 житлових будинків.

Цимбалюк додав, що російські війська здійснюють в Україні воєнні злочини та злочини проти людяності, "стираючи будь-яку різницю зі своїми нацистськими попередниками 80 років тому". А те, що зараз лунає з москви про Україну, нагадало послу України в ОБСЄ одну з промов Гітлера. Він зацитував промову цього сумнозвісного військового злочинця від 1 вересня 1939 року з обґрунтуванням нападу на Польщу, додавши, що у ній "можна знайти багато спільного з нинішньою політикою росії щодо України".

24 лютого російський президент путін оголосив про масштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-