Полонені російські строковики заявили, що їх обдурили: Ми вдерлися в Україну, як фашисти

Полонені російські строковики заявили, що їх обдурили: Ми вдерлися в Україну, як фашисти

Фото, відео
Укрінформ
П'ять військовополонених російських солдатів-строковиків заявили, що їх обманювали, і попросили вибачення в України.

Про це вони розповіли на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми сьогодні зібралися з товаришами-строковиками, щоб розповісти всю правду, яка тут відбувається, розповісти на всю країну з приводу війни в Україні. 24 лютого 2021 року ми вторглися на територію України. Нам до останнього повторювали, що це будуть просто навчання на території росії, в полях. Але в результаті нас обдурили», - сказав Олександр Морозов (2000 р.н., єфрейтор, механік-водій БМП, народився і проживає в Москві, 21 червня 2021 року призваний на строкову службу).

Брифінг військовополонених російських солдат-строковиків / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

«З моменту потрапляння на територію України ми доїхали до міста Ромни, наше завдання було розбити блок-пост і просто робити огляд машин… Під містом Суми нас взяли в полон. Я вважав, що в полоні нас битимуть, принижуватимуть, не даватимуть ні їжі, ні води. А в результаті виявилося, що все навпаки – нам давали їжу, воду, нам було де спати, нас одягли у теплі речі», - розповів він.

Він сказав, що в полях їм давали пайки, які були прострочені на роки, і "це було огидно"; і техніка, поки вони їхали до м. Ромни, весь час ламалася.

«Українці – сильний народ, вони воюють як звірі. Їхня авіація розбиває наші колони в пух і прах. З нашого боку дуже багато втрат – техніки, сержантів, офіцерів, солдатів. І ми хочемо зупинити це. Ми хочемо розповісти правду усьому світові, що тут відбувається. Тут гинуть люди, тут гинуть діти, старі люди - просто ні за що, через якогось путіна, який бреше, який сказав на весь світ, що тут немає строковиків. Але ось ми тут сидимо – 5 осіб строковиків, які просто хочуть повернутися додому. І я хочу попросити у всієї України вибачення, що я потрапив сюди. Я не хочу насильства у цій країні. Мені дуже соромно», – сказав Морозов.

Микола Польщиков (2001 р.н., єфрейтор, механік-водій БМП, народився у Воронезькій області, проживає в Рязанській області, на строкову службу призваний 30 червня 2021 року) розповів, що через два місяці служби в полку їх відправили на навчання, які проходили в Курській та Бєлгородській області. Під кінець навчань було маркування бойової техніки, офіцер відповів, що техніку готують до бойових дій.

«Ми не повірили в це, строковики ж не воюють... А 24 лютого опинилися на території України, під містом Ромни. Нас обстріляли, я отримав поранення і побачив багато вбитих людей, багато поранених. Нас було більше 150 строковиків тіьки у моєму батальйоні», - зазначив він.

А також сказав, що заздрить людям, які змогли відкупитись від цієї війни, дали гроші командуванню, щоб їх залишили в росії. За його словами, навіть купити військовий квиток, який коштує 80 тисяч, було дуже легко.

«Я хочу окремо звернутися до громадян своєї країни, до батьків, чиї сини служать і діти яких підуть служити, - не відправляти їх сюди, тому що тут відбуваються дуже страшні речі, про які вам не говорять… Тут Збройні сили України намагаються захистити свою країну . Ми вдерлися в їх дім, як фашисти. Не знаючи мети, завдань. Нас просто вбивають. Наша авіація, артилерія бомбить мирні міста. Я прошу вибачення у мешканців України за те, що ми вдерлися у ваш дім», - сказав він.

Він також вважає, що єдине, від чого він може тут загинути, - це від ударів своїх же літаків.

Андрій Савін (2002 р.н., проживає в Пермському краї, м. Солікамськ, проходив строкову службу з 22 червня 2022 року) також сказав, що його танковий полк нібито відправляли на навчання. А потім у них зібрали телефони і довели до відома, що вони поїдуть «на територію України виконувати бойове завдання з захоплення міста Києва, щоб звільнити мирне населення України від так званих бандерівців і неонацистів», і що вони отримають грошову винагороду після закінчення цієї операції.

«У нас не було можливості втекти звідти, нас посадили в танки… А 24 числа зранку ми вже були на території України… За кілька днів у нас закінчилася їжа. По дорозі у нас ламалася техніка. Залишалося лише 6 танків з 30 та 2 БТР», - зокрема, розповів він.

У свою чергу Ніяз Ахунов (2002 р.н., проходить строкову військову службу з 21 червня 2021 року) розповів, що після того, як їх узяли в полон, спочатку було страшно, але їх одразу нагодували, допомогли з медикаментами, переодягли, поставилися добре.

«Це безглузда війна, в яку нас закинули – строковиків, які не бачили справжніх бойових дій… Я хотів би попросити вибачення у всього українського народу за те, що ми перетнули кордон з Україною, прийшли до вас зі зброєю, бомбимо ваші міста», - додав він.

Ще один військовополонений Андрій Поздєєв (2003 р.н., народився і проживає в Іркутській області, 23 червня 2021 року вступив на строкову службу) сказав, що 23 лютого їм повідомили, що вони будуть здійснювати навчальний марш територією Росії.

«Нам сказали: «Не бійтеся, в Україну вас ніхто не повезе», бо ходила інформація, хтось здогадувався, що готують техніку, багато хто говорив про війну… У ніч з 23 на 24 лютого ми виїхали. Було ранкове шикування, і нам сказали: «Для тих, хто не зрозумів, ви знаходитесь на території України. І всі заяви володимира путіна про те, що в його військовій операції немає строковиків, це брехня», - наголосив військовополонений.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф путін оголосив про початок російського вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають у житлові будинки. В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Україна направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-