Російській економіці – капут, єдиний вихід – припинення війни

Російській економіці – капут, єдиний вихід – припинення війни

Укрінформ
Такими є висновки російських економістів. Але коли до них дослухаються в кремлі?

В другій половині минулого тижня троє відомих, популярних і просто хороших російських економістів обговорювали економічне майбутнє рф – як найближче, так і більш віддалене. Економіка – це, безумовно, не така строга наука, як фізика чи математика. Але і вона має свої «залізні» закономірності. Тому так часто і багато в чому співпадали оцінки видатних економістів.

РОСІЯ НА ШЛЯХУ ДО НЕМИНУЧОГО ДЕФОЛТУ

Перш за все – про резонансну заяву агентства Fitch про неминучість суверенного дефолту росії та подальші прогнози Morgan Stanley, що дефолт настане 15 квітня. На думку Тетяни Михайлової, дефолт дійсно неминучий, бо значна частина накопичених коштів  рф заморожена через санкції, а реалізація золотого запасу може бути ускладненою. Але економістка вважає, що термін настання дефолту може розтягнутися від 15 квітня до півроку.

Максим Миронов, навпаки, певен, що дефолт, за великим рахунком, вже розпочався. Оскільки російські банки ввели і вводять великі обмеження за своїми зобов’язннями, що стосується, зокрема, валюти. При цьому економіст окремо підкреслив, що кризу російської економіки, що настала, неможливо порівнювати з 1998 роком. Тоді дефолт і девальвація були болісними, але вони оздоровили економіку, після чого почалося швидке відновлення. «Зараз дефолт – це наслідок того, що гроші заарештовані і ніхто не хоче вкладати в росію, навіть якщо станеться і дефолт, і девальвація. Не захочуть вкладати гроші в країну, з якої їх неможливо дістати».

Втім, на його думку, «для звичайної людини» це не стане аж такою великою подією, бо «в день російського дефолту, який абсолютно коректно передбачають всі міжнародні рейтингові агентства, буде настільки все погано, що люди не помітять додаткових погіршень».

А в чому ж конкретно полягає і полягатиме прийдешнє погіршення? Чорний ринок валюти, чорний ринок товарів, повернення дефіциту. Інфляція очікується на рівні 30% на рік, при цьому прлдукти харчування подорожчають на 100%. Закриття виробництв, інші наслідки санкцій викличуть різке зростання безробіття.

«За кілька місяців на нас очікує кілька сотень тисяч, а може, кілька мільйонів безробітних», - вважає Миронов. – Це – проблема і соціальна. Виросте і злочинність, тому що багато хто, щоб добути їжу, підуть красти чи грабувати… Це буде і проблема для бюджету».

ПОВНЕ ЕМБАРГО НА КУПІВЛЮ НАФТИ І ГАЗУ З РФ МОЖЛИВЕ

Костянтин Сонін відзначає, що на бюджетниках ситуація, яка складається, не буде відбиваися так само болісно до тих пір, поки росія все ж продає нафту за кордон. Враховуючи курс євро і долара, що зріс, рф матиме гроші для виплати бюджетникам (тим більше, що при необхідності вони зможуть ще й додруковувати рублі, правда, при надто великих масштабах це ще більше розжене інфляцію, але це вже інше питання).

У зв’язку з цим природне питання: чи підуть ЄС і, особливо, Німеччина шляхом ембарго на імпорт енергоносіїв, введеного Байденом? Поки що мова йде про скорочення обсягів та пошук інших постачальників. Однак, як вважає Сонін, «якщо кількість (українських - ред.) біженців подвоїться, якщо буде продовжуватися картинка з житловими кварталами найбільших українських міст, що бомбардуються, то, я думаю, буде і повне ембарго на купівлю нафти і газу з росії».

Тетяна Михайлова також нагадує, що надходження до російського бюджету від нафтових (і газових) доходів важливі ще і тим, що, приходячи в країну, вони створюють додатковий попит на інші товари та послуги. Тому наслідки втрати виручки від продажу нафти і газу будуть «катастрофічними, іншого слова немає». На даний момент росія продовжує постачати газ в західному напрямку, тому що там просто немає технічної можливості швидко замінити його іншим. Однак це – ненадовго, Європа прискореними темпами шукає, як і чим замістити російський газ.

Що стосується загальних наслідків для російської економіки, то вони для економістки також очевидні. Після виходу іноземних інвестицій розрив виробничих ланцюжків в короткостроковому плані викличе скорочення виробництва та безробіття, оскільки багато підприємств просто закриються, «іншим буде складно шукати альтернативних постачальників, і робити це масово не вийде». Довгостроковий ефект полягатиме в зубожінні всього населення, падінні курса рубля, падінні купівельної спроможності.

КИТАЙ НЕ ВРЯТУЄ. РОСІЯ, ВПЕРЕД – В «ЛІХІЄ ДЕВ’ЯНОСТІ»!

Російська пропаганда і раніше багато говорила про велику дружбу з Китаєм. Після початку війни і подальших санкцій це взагалі стало однією з улюблених її тем. Апріорі мається на увазі: все, що росія недопродала і недоотримала на Заході, вона тепер продасть в КНР і отримає (точніше – купить) звідти само. Але чи все так просто?

Фото: Xinhua
Фото: Xinhua

Костянтин Сонін відзначає, що повністю замістити колишні ринки збуту неможливо: «Якусь частину можна буде продавати Китаю. (Однак, - ред.) фактична блокада з боку Заходу і країн, які його підтримують, дуже збільшує торгову силу Китаю. Китайці тепер, купуючи, будуть платити менше, продаючи – брати більше. Тому що росії більше немає до кого звернутися».

Що стосується співпраці з Китаєм, про те саме, тільки з подовженням перспективи, говорить і Михайлова: «Це буде дорожче, ніж раніше. Вся економічна діяльність буде дорожчою, а ми будемо біднішими». Так, але наскільки біднішими? «На нас очікує крах економіки та відкат нашого економічного розвитку за останні 30 років приблизно до початку 90-х. люди поки що не усвідомили цього, - пояснює економістка. – Відкотимося приблизно на рівень 1995 року – в плані достатку, рівня заробітних плат, в плані розміру економіки».

Про ті самі «лихі дев’яності» згадує в прогнозах і Миронов: «Буде системне безробіття, як в 9-ті роки. Багато людей будуть змушені повернутися до натурального господарства… Я думаю, вже цієї весни багато сімей повернуться до своїх дачних ділянок, просто, щоб було що їсти наступного року». Він же вважає, що якщо у когось є вільні кошти, то зараз їх найкраще вкладати в продукти харчування та товари тривалого використання.

Абсолютно така сама думка у Михайлової: «Кожна людина може зробити запаси того, що їй треба. Обов’язково треба зробити запаси ліків!».

Костянтин Сонін говорить про те, що колапсу як повного припинення хоч якоїсь економічної діяльності в рф не буде. «Але ми говоримо про дуже серйозне зниження рівня життя, дуже серйозне падіння виробництва, про необхідність введення абсолютно екстраординарних заходів. Про високу інфляцію. Про високе безробіття. Це все вже гарантовано, - підкреслює Сонін. – Економісти налякані, що тепер для того, щоб просто повернутися на рівень січня 2022 р., знадобляться десятиліття».

Тобто, іншими словами, він теж вважає, що росія араз, по суті, економічно повернулася в 90-ті роки. З тією лиш різницею, що тоді це був болісний перехід від недолугої суворо планової економіки до недолугої, олігархічної, але все ж ринкової – з подальшими позитивними перспективами. Тепер же відбувається болісний відкат від ринкової економіки, вбудованої в світову систему, до відокремленості, автаркії. І з абсолютно негативними прогнозами.

РЯТІВНЕ ПРИПИНЕННЯ ВІЙНИ. АЛЕ КРЕМЛЬ ГЛУХИЙ

Але чи є в ситуації, що склалася, хоч якийсь вихід для економіки рф? Звісно, є!

Сонін називає рішення Путіна про початок війни проти України «катастрофічним прорахунком, жахливим рішенням, яке призвело до подальшого краху економіки, поставило під питання взагалі існування росії». Відповідно, вихід з цього становища – там же, де і вхід: «Правильним антикризовим заходом була б негайна зупинка воєнних дій, відведення військ на територію росії та початок перемовин про відшкодування збитків». Все інше російську економіку і, ймовірно, саму росію не рятує: «Зараз, у відповідь на одностайну акцію світової спільноти, російський уряд намагається зберегти щось на плаву. Ці антикризові заходи – слабка реакція на те, що відбувається».

Подібна думка і у Тетяни Михайлової – припинення війни було б для росії рятівним. Але вона при цьому нагадує, що повернутися до того, що було, вже не вийде. «Навіть якщо ми зараз, в цю ж секунду зупинимо воєнні дії та відмовимося від цієї авантюри, то санкції з нас знімуть ще нескоро. І, більше того, всі наші партнери будуть закладати ризик повторення цієї ситуації в наші операції. Повністю відкотити назад вже не вийде – ніколи. Принаймні, на найближчі 20-30 років. Але це можна зробити, щоби пом’якшити (негативні наслідки для російської економіки, - ред.).

Такими є висновки економістів. Але скільки часу має минути, скільки ще смертей трапитись, щоб їх почули в кремлі?

Максим Миронов. У 2008 г. отримав ступінь доктора в Вищій школі бізнесу Чиказького університету. З 2009 року – професор фінансів в Мадридській бізнес-школі Інституто де Емпреса.

Тетяна Михайлова. В 2004 році отримала ступінь PhD з економіки в Університеті штату Пенсильванія. Викладала в Бостонському університеті.

Костянтин Сонін. З 2015 року – професор Чиказького університету. Лауреат низки нагород і премій за економічні дослідження. У 2021 році мав найвищий показник цитованості в світі серед російських економістів.

Олег Кудрін, Рига.

Перше фото:dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-