Кулеба про переговори з МАГАТЕ: Будемо бити по руках за спроби рф закріпитися на наших ядерних обʼєктах

Кулеба про переговори з МАГАТЕ: Будемо бити по руках за спроби рф закріпитися на наших ядерних обʼєктах

Укрінформ
Українська сторона буде «бити по руках» за спроби росії закріпитися на ядерних обʼєктах України.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону, передає кореспондент Укрінформу.

Зокрема Кулеба зауважив, що на зустрічі в Анталії Києву пропонували провести тристоронні консультації з МАГАТЕ та російським регулятором.

«Я пану Гроссі, директору МАГАТЕ сказав: "А з якого дива, перепрошую за свою дипломатичність, російський атомний регулятор братиме участь у консультаціях щодо української ядерної електростанції? Якщо ви принципові люди, якщо ви стоїте на захисті певних прав, то ви повинні сказати росіянам: "Киш. Вийшли за межі ядерних об’єктів, демілітаризували ядерні об’єкти і передали їх під контроль українських спеціалістів та спеціалістів МАГАТЕ», - сказав міністр.

Таким чином він підкреслив, що не повинно бути жодної легітимізації російської присутності на ядерних об’єктах України.

«Ось це чесна принципова позиція. Ми готові над цим працювати. Якщо будуть хоч якісь найменші спроби під будь-яким соусом визнати присутність росіян на ядерних об’єктах України, то ми за ці спроби будемо грубо, але чесно і справедливо бити по руках, бо ми розуміємо, про що йдеться, про повзучі намагання закріпитися на наших ядерних об’єктах», - констатував глава української дипломатії.

Кулеба додав, що генеральний директор МАГАТЕ відзначив, що розуміє і поділяє цю позицію.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, путін віддав наказ щодо підготовки теракту на Чорнобильській АЕС.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на зустрічі з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі 10 березня наполягав на негайному виведенні росією своїх військ з Чорнобильської та Запорізької АЕС для запобігання ядерній катастрофі в Європі.

ЧАЕС була захоплена російськими військами 24 лютого. ЗАЕС перебуває під контролем російської армії з 4 березня.

Російські війська 6 та 10 березня бомбардували дослідницьку ядерну установку - ядерну підкритичну установку «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів» (ЯПУ «Джерело нейтронів»).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-