Незалежний нагляд за ядерною і радіаційною безпекою на ЗАЕС не здійснюється

Незалежний нагляд за ядерною і радіаційною безпекою на ЗАЕС не здійснюється

Укрінформ
Держатомрегулювання не здійснює нагляд за ядерною та радіаційною безпекою на Запорізькій атомній електростанції через потенційну небезпеку для інспекторів, а також пошкодження робочих місць інспекторів в результатів обстрілу та захоплення станції військами рф.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання України у Телеграмі.

Зазначається, що Запорізька АЕС та місто Енергодар вже сьому добу поспіль перебувають під контролем російських військових формувань. Поточний стан енергоблоків без змін: працюють два енергоблоки, два енергоблоки в ремонті, решта – зупинені.

Дві високовольтні лінії 750 кВ (Запорізька та Південно-Донбаська) досі не підключені, ведуться перемовини щодо можливості відновлення пошкоджених високовольтних ліній. Це питання ускладнене активними бойовими діями у місцях пошкоджень ліній.

Оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх безпечну експлуатацію згідно з вимогами експлуатаційної документації. Відбувається постійна ротація як оперативного, так і денного персоналу.

Продовжуються обходи персоналом майданчика ЗАЕС та прилеглих територій з метою виявлення та знешкодження небезпечних предметів, що з’явилися у результаті обстрілу та захоплення російськими військами Запорізької АЕС.

У Держатомрегулюванні наголошують, що будь-які вибухонебезпечні предмети на АЕС несуть пряму загрозу безпеці не лише персоналу, а й АЕС в цілому.

Автоматизована система радіаційного контролю АЕС та автоматизована система контролю радіаційного стану в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження працюють у штатному режимі, змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано.

Офіційна інтернет сторінка Запорізької АЕС досі не працює.

Як повідомлялося, російські війська захопили ЗАЕС у ніч на 4 березня. Станцію штурмувала ворожа колона, в складі якої було близько 100 одиниць техніки.

Енергоатом оприлюднив звернення до світової спільноти із попередженням, що ці обстріли є порушенням ядерної та радіаційної безпеки найбільшого в Європі ядерного об'єкта, що може призвести до тяжких та трагічних наслідків для всього світу.

Дані з систем гарантій, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу на Чорнобильській та Запорізькій атомних електростанціях, перестали надходити до МАГАТЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-