Війна росії проти України змінила хід історії та матиме наслідки на десятиліття – Боррель

Війна росії проти України змінила хід історії та матиме наслідки на десятиліття – Боррель

Укрінформ
Неспровокована війна, яку путінська росія розв’язала проти України, змінила хід європейської та світової історії, і її наслідки визначатимуть європейську політику на наступні роки та десятиліття.

Про це сьогодні під час виступу на пленарному засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Виклики, що постають перед нами, вимагатимуть від нас сильної позиції. Ми маємо бути готовими платити ціну. Тому що наслідки війни будуть довгостроковими, вони визначатимуть європейську політику на наступні роки й десятиліття. Ми постанемо перед проблемою постачання газу, біженців, змін усього, що ми розуміли як політику з безпеки й оборони ЄС», - зауважив Боррель.

Він відзначив, що війна вплине на всю світову економіку, яку чекає фрагментація внаслідок спроб росії перетворити на зброю економічну взаємозалежність.

«Перетворення на зброю економічної взаємозалежності більше не є чимось таким, що обговорюється в академічних колах. Це вже не абстрактна концепція, це реальність. Зрозуміло, що ми залежимо від російського газу, і перша річ, яку ми маємо зробити, – це позбавитися від цієї залежності», - сказав високий представник ЄС.

Він зазначив, що коли два тижні тому о 5-й ранку задзвонив телефон і голос керівника кабінету вимовив: «Вони почали бомбити Київ», з’явилося відчуття, що хід історії змінився, що розпочалася нова ера, де європейці мають знайти відповідь на виклики, які перед Європою поставила росія.

Як зазначив Боррель, той факт, що європейцям не подобається війна, не дозволяє їм не думати про війну. Європейський Союз завжди прагнув миру, але він має бути готовим до війни. Саме зараз він постає перед такою війною, тому що бачення історії і світу, яке має путін, сам спосіб його мислення є відмінними від того, що мають європейці. ЄС має реагувати на це, усвідомлюючи, що путін помиляється.

«путін вірив, що Україна була слабкою і вразливою, але він зустрів сильну та стійку країну. Він думав, що Європа є ослабленою та розділеною, та надто залежною від його газу, щоб продемонструвати єдиний фронт. Він думав, що США надто занепокоєні Китаєм, щоб дивитися на те, що відбувається у Європі. Він думав, що розділ між Європою і США був настільки великим, що не дозволить їм об’єднатися. Він думав, що його армія буде здатною зламати Україну протягом кількох днів, окупувати Київ та встановити там маріонеткову владу. Але нічого з цього не відбулося», - наголосив Боррель.

За його словами, якщо війна буде продовжуватися, то Європейський Союз має бути готовим продовжувати допомагати Україні та реагувати на наслідки, що будуть з’являтися в міру подальшого розвитку ситуації.

Як повідомлялося, президент рф путін 24 лютого 2022 року оголосив війну Україні й розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Українські Збройні сили, підрозділи територіальної оборони відбивають напад ворога та завдають йому важких втрат. Російський агресор зустрічає спротив від усього українського суспільства.

Європейський Союз застосував потужний пакет санкцій проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється із кожним днем. Міжнародний кримінальний суд розпочав документування та розслідування військових злочинів росії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-