«Вся Україна відтоді не спить»: Зеленський розповів парламенту Британії хронологію війни з рф

«Вся Україна відтоді не спить»: Зеленський розповів парламенту Британії хронологію війни з рф

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський під час виступу перед парламентом Великої Британії розповів хронологію війни, яку російська федерація веде проти України вже тринадцять днів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зеленський зазначив, що у перший день о 4 годині на Україну полетіли російські крилаті ракети. "Всі прокинулись. Ми, діти - всі живі люди, вся Україна відтоді не спить. Ми всі стали до зброї, ставши великою армією", – наголосив глава держави.

За його словами, на другий день українці відбивалися від атак російської армії у повітрі, на суші, на морі. "Наші героїчні прикордонники на острові Зміїний у Чорному морі розповіли всім про фінал війни, а саме куди зрештою відправиться ворог. Коли російський корабель вимагав від наших хлопців скласти зброю, вони відповіли йому так міцно, як не можна казати в парламенті. І ми відчули силу. Велику силу нашого народу, який до кінця гнатиме окупанта", – підкреслив Президент.

На третій день російські війська артилерією та авіабомбами били просто по людях та житлових будинках, і це остаточно показало всьому світові, хто є хто – "хто великі люди, а хто просто звірі", зазначив Зеленський.

Він повідомив, що на четвертий день українські військові почали брати в полон десятки російських солдатів, але не втрачали гідності і не знущалися з них. "Ми ставимося до них як до людей, бо ми лишилися людьми на четвертий день цієї ганебної війни", – заявив Верховний головнокомандувач ЗСУ.

На п‘ятий день ворог застосовував відвертий терор проти України: бомбив міста і містечка. Зеленський констатував, що це геноцид. Однак, за його словами, це не зламало українців, а, навпаки, мобілізувало і дало відчуття великої правди.

Президент зазначив, що на шостий день російські ракети впали на Бабин Яр, де нацисти в роки Другої світової війни стратили понад сто тисяч людей. "Через 80 років потому росія вбила їх вдруге", – наголосив він.

На сьомий день, за його словами, стало зрозуміло, що росіяни руйнують і церкви, а отже, не знають нічого святого і великого, на відміну від громадян України.

Він наголосив, що на восьмий день світ побачив, як російські танки обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію - найбільшу у Європі. "І світ почав розуміти, що це терор проти всіх. Це великий терор", – підкреслив глава держави.

За його словами, на дев‘ятий день українці слухали саміт країн НАТО і не побачили бажаного результату, мужності. "Ми відчули, що альянси не діють, навіть небо закрити не можуть, і тому гарантії безпеки в Європі треба будувати з нуля", – зауважив Зеленський.

На десятий день, наголосив він, беззбройні українці в окупованих містах почали масово протестувати, зупиняючи бронетехніку голіруч: "Ми стали незламними".

Президент повідомив британським парламентаріям, що на одинадцятий день нападники бомбили житлові райони, спричинивши великі руйнування, зокрема було пошкоджено дитячу онколікарню. "Ми усвідомили – українці стали героями. Сотні тисяч людей. Цілі міста. Діти, дорослі - всі", – наголосив Зеленський.

На дванадцятий день, сказав він, коли втрати російської армії перевищили десять тисяч убитих, у цьому рахунку з’явився генерал. "Це дало нам упевненість – за всі злочини, за всі ганебні накази буде відповідальність міжнародного суду або української зброї", – сказав Президент.

Він поінформував, що на тринадцятий день у заблокованому російськими військами Маріуполі від зневоднення померла дитина, оскільки нападники не дають людям можливості отримати ані харчі, ані воду.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають у житлові будинки.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-