В Україні затвердили порядок збору тіл російських солдатів

В Україні затвердили порядок збору тіл російських солдатів

Укрінформ
Уряд України затвердив спеціальною постановою Порядок забезпечення збору тіл (останків) загиблих військовослужбовців держави-агресора (Російської Федерації), а також незаконних збройних формувань, зокрема з тимчасово окупованих територій в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Кабінет міністрів України.

Згідно з постановою, заходи визначено з метою здійснення гуманітарних заходів щодо передачі тіл загиблих під час військових дій, а також задля недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації та виникнення небезпечних інфекційних захворювань на території України, спричинених наявністю на територіях ведення військових дій непохованих тіл загиблих загарбників.

Цей порядок регламентує дії військових адміністрацій, сил територіальної оборони Збройних сил, Національної гвардії, Національної поліції, ДСНС, представників відповідних експертних (медичних) служб, заінтересованих органів та громадських організацій (об’єднань), які спрямовані на забезпечення збору на територіях ведення військових дій (збройного протистояння) непохованих тіл (останків) загиблих військовослужбовців держави-агресора (Російської Федерації), а також незаконних збройних формувань, зокрема з тимчасово окупованих територій в окремих районах Донецької і Луганської областей (далі – тіла), з метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації, виникнення небезпечних інфекційних захворювань на території України.

Зокрема, військові адміністрації разом з органами місцевого самоврядування організовують забезпечення збору тіл. МОЗ затверджує порядок щодо оснащення спеціальних груп під час збору тіл матеріалами та обладнанням, інструктажу персоналу спеціальних груп про заходи безпеки під час збору тіл та особливості проведення такої роботи, фотофіксації процесів здійснення зазначених заходів, збору даних про тіла спеціальними групами.

Спеціальні групи обов’язково забезпечуються патолого-анатомічними мішками для збору та перевезення тіл, гігієнічними засобами і обмундируванням та засобами фотофіксації, спеціалізованим транспортом для перевезення тіл.

Під час здійснення збору тіл за можливості залучаються журналісти для відео- та фотозйомки процесів здійснення зазначених заходів з метою подальшого інформування про реальні наслідки військового вторгнення Російської Федерації на територію України.

Військові адміністрації організовують оперативне отримання інформації від Збройних сил, Національної гвардії, Національної поліції, ДСНС про місця знаходження тіл, які є безпечними в частині відсутності вибухонебезпечних предметів, з метою подальшого проведення збору тіл персоналом спеціальних груп, для чого утворюється спеціальний колцентр при Національній поліції.

Після отримання та узагальнення відповідних повідомлень колцентру при Національній поліції здійснюється виїзд персоналу спеціальних груп на визначені локації (місця) для проведення збору тіл.

Керівники спеціальних груп під час збору тіл забезпечують фотофіксацію та присвоєння унікального коду (номера) тілам на локаціях (місцях).

Військові адміністрації через керівників спеціальних груп забезпечують передачу інформації про зібрані тіла до колцентру при Національній поліції для внесення до центральної бази цих даних. Після цього тіла перевозяться до моргів чи до іншого визначеного місця зберігання.

Спеціальні групи здійснюють збір даних про тіла. Військові адміністрації визначають спеціальні пункти збору та зберігання тіл у кожній області. Після накопичення тіл у моргах або пунктах збору забезпечується їх доставка до єдиного центру, з якого буде здійснюватися їх подальше транспортування з кінцевим пунктом призначення Російська Федерація.

Передача тіл на територію Російської Федерації та тимчасово окуповану територію України здійснюється за участю та сприяння представників міжнародних організацій (об’єднань) лише після остаточного встановлення, впізнання, ідентифікації осіб загиблих, які проводяться не більш як 15 днів.

Невпізнані, невстановлені, неідентифіковані тіла (останки) загиблих залишаються на зберіганні у рефрижераторах у пунктах їх збору до моменту встановлення осіб загиблих, про що повідомляється колцентр при Національній поліції.

Як повідомляв Укрінформ, загальні бойові втрати особового складу російських окупаційних військ склали вже понад 10 тисяч осіб.

24 лютого президент РФ Путін оголосив про початок вторгнення в Україну. В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-