Атака ЗАЕС і підтримка європейців можуть допомогти закрити небо над Україною – Веніславський

Атака ЗАЕС і підтримка європейців можуть допомогти закрити небо над Україною – Веніславський

Укрінформ
Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський вважає, що вплинути на прийняття рішення про закриття неба над Україною можуть напад російських військ на ЗАЕС та потужна підтримка громадян європейських країн.

Про це він сказав під час телемарафону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я думаю, що змінити точку зору (Заходу щодо закриття неба над Україною - ред.) можуть ті події, які відбувалися в Україні протягом останніх двох днів. З одного боку, це атака на Запорізьку атомну станцію, намагання агресора оточити Южно-Українську атомну станцію, тобто це вже відверті цинічні приклади міжнародного тероризму", - сказав Веніславський.

На його переконання, те, що Російська Федерація демонструє "зневагу навіть до таких безумовних аспектів ведення війни, як неможливість атак на ядерні обєкти", має спонукати західних партнерів ухвалити це рішення.

З іншого боку, зауважив депутат, має бути дуже потужна підтримка суспільства.

"І невипадково вчора Президент України Володимир Зеленський звертався саме до громадян столиць європейських країн з проханням вийти на мітинги. А треба пам'ятати, що на відміну від тоталітарних держав, західний світ - це демократія. І коли вони будуть відчувати тиск своїх виборців, вони можуть ухвалити рішення", - додав Веніславський.

За його словами, змінити ситуацію може й сьогоднішнє засідання Конгресу Сполучених Штатів Америки, тому що переважна більшість представників законодавчого органу США виступають за закриття неба.

Водночас, коментуючи, за його словами, певні спекуляції, що у випадку закриття неба Росія може застосувати ядерну зброю чи конфлікт може перерости у глобальний, Веніславський навів приклади з історії. "Це 90-ті роки, Боснія. Було закрито небо над Боснією - і жодних негативних наслідків не було. Але більш свіжі приклади - це Ірак, де двічі закривалося небо, і, на моє переконання, дуже показовий факт, - це 2008 рік, коли Російська Федерація розв'язала агресивну війну проти Грузії і тогочасний президент Сполучених Штатів Америки Буш ввів ракетний ейсмінець в Чорне море, і сам факт можливості застосування "томагавків" проти російських окупаційних військ у Грузії зупинили путінські танки за 40 кілометрів до Тбілісі", - нагадав депутат.

На його переконання, не треба боятися. "Путін лише може погрожувати, але він сам панічно боїться. У США, в інших країн Заходу є надзвичайно потужні засоби протиракетної оборони. Якщо це все узгодити, то зрозуміло, що Путін не наважиться відкрити "скриньку Пандори", тому що ці ракети, які він випустить, вони далі території Російської Федерації не полетять", - вважає депутат.

Як повідомлялося, 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

У ніч проти 4 березня російські війська обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. Зафіксовано влучання у перший енергоблок, сталася пожежа в адміністративній будівлі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-