Передова група з Гааги виїхала розслідувати воєнні злочини в Україні

Передова група з Гааги виїхала розслідувати воєнні злочини в Україні

Укрінформ
Передова група Міжнародного кримінального суду (МКС) виїхала в Україну, щоб розслідувати воєнні злочини на її території.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

“У четвер передова група виїхала з Міжнародного кримінального суду (МКС) Гааги в Україну, щоб розпочати розслідування можливих військових злочинів”, - сказав в інтерв'ю Reuters очільник Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан.

Зазначається, що їхній від'їзд стався за кілька годин після того, як Карім Хан оголосив, що робота зі збору доказів розпочата щодо російської агресії.

“Вчора я сформував команду, і сьогодні вони переїжджають у регіон”, - сказав Хан.

А також наголосив, що вивчатимуться можливі військові злочини, злочини проти людяності та геноцид з боку всіх сторін конфлікту.

Як повідомляв Укрінформ, робота зі збору доказів у справі про напад Росії на Україну розпочалася.

Міжнародний кримінальний суд (МКС), що знаходиться в нідерландській Гаазі, отримав звернення від 39 держав-учасниць щодо розслідування ситуації в Україні через напад Росії.

Читайте також: Канада подала проти Росії позов у Міжнародний кримінальний суд ООН

Ці звернення дають змогу розпочати розслідування ситуації в Україні з 21 листопада 2013 року, охоплюючи, таким чином, будь-які попередні та поточні звинувачення у воєнних злочинах, злочинах проти людяності чи геноциді, скоєних на будь-якій частині території України будь-якою особою.

Звернення щодо ситуації в Україні, зокрема, було від Австрії, Чехії, Канади, Польщі, Великої Британії, Грузії, Бельгії, Франції, Німеччини, Нідерландів.

Читайте також: Литва просить Гаагу розслідувати воєнні злочини РФ і Білорусі в Україні

Також прокурор МКС закликав всіх, хто бере участь у бойових діях в Україні, суворо дотримуватися чинних норм міжнародного гуманітарного права.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) з 2015 року, від подання заявки з боку українського уряду, офіційно має повноваження на розслідування вчинених на українській території злочинів.

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду у грудні 2020 року ухвалив рішення про завершення попереднього вивчення подій в Україні, пов’язаних із міжнародним збройним конфліктом на Донбасі та в Криму. Завершення попереднього розслідування означає, що за його результатами злочини, які відбулися в Криму та на Донбасі, можуть бути повноцінно розслідувані. Порушення норм міжнародного гуманітарного та кримінального права Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду аналізував з 2015 року.

За час збройної агресії Україна доправила до кримінального суду докази найтяжчих воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Україна передала на розгляд кримінального суду в Гаазі дві заяви. Перша – події на Майдані. Друга – Крим та Донбас.

Міжнародний кримінальний суд був заснований на основі Римського статуту. Ратифікація Римського статуту означає поширення компетенції дії МКС на держави, які його ратифікували. На сьогодні це понад 100 країн.

20 січня 2000 року Україна підписала Римський статут МКС, але не ратифікувала. І хоча Україна не є державою-учасницею Статуту, це не завадило їй звернутися до МКС, адже сам Римський статут передбачає таку можливість для країн, які його підписали.

Водночас Росія відкликала свій підпис під Римським статутом. Однак це не перешкоджає переслідуванню російських громадян за злочини, вчинені на території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-