Рада Європи готова одноголосно призупинити членство Росії в організації

Рада Європи готова одноголосно призупинити членство Росії в організації

Укрінформ
На зустрічі Спільного комітету між Комітетом міністрів та Парламентською асамблеєю Ради Європи одноголосно висловилися щодо призупинення участі Російської Федерації в організації через її напад на Україну.

Як передає Укрінформ, про це на пресконференції після зустрічі комітету повідомив президент ПАРЄ Тіні Кокс.

Він зазначив, що зустріч комітету була зібрана для обговорення "брутальних" дій Росії щодо України та задля прийняття рішення щодо реакції на вторгнення РФ до України.

Зазначається, що вказана реакція організації стосується Статті 8 про можливість призупинити участь держави-члена в усіх органах Ради Європи.

Зазначена стаття Статуту (стаття 8), зокрема, передбачає: "Будь-який член Ради Європи, який грубо порушив статтю 3, може бути тимчасово позбавлений права представництва, і Комітет міністрів може попросити його вийти з Ради згідно зі статтею 7. Якщо такий член Ради не виконує це прохання, Комітет може прийняти рішення про припинення його членства в Раді, починаючи з дати, яку може визначити Комітет".

За словами Кокса, на засіданні комітету була "дуже висока присутність учасників" та "одноголосна єдність на всіх рівнях" щодо ухвалення рішення стосовно Росії.

"У мене є чітке враження, що була чітка позиція в усіх представників РЄ, що нам слід засудити чіткими словами брутальне порушення зобов’язань РФ військовим вторгненням в Україну", – зазначив Кокс.

Він додав, що після ухвалення такого рішення представників Росії не допустять на термінову позачергову сесію ПАРЄ у середині березня через події в Україні.

"Якщо КМРЄ ухвалить рішення про те, що час застосувати статтю 8 і призупинити членство, то Російська Федерація не зможе більше брати участь в будь-яких заходах у Комітеті міністрів, у ПАРЄ і в інших органах РЄ, де Росія зараз є представленою", – сказав Кокс.

Раніше повідомлялося, що президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс закликав Росію негайно припинити воєнні дії проти України і додав, що це є явним порушенням принципів і цінностей, які відстоюються Радою Європи та її державами-членами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-