Захоплення Росією ЧАЕС може розглядатися як військовий злочин – Стефанішина

Захоплення Росією ЧАЕС може розглядатися як військовий злочин – Стефанішина

Укрінформ
Захоплення Росією Чорнобильської АЕС порушує статтю 56 Додаткового протоколу 1977 року до Женевських конвенцій і може розглядатися як військовий злочин.

Як передає Укрінформ, про це заявила у Твіттері віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Вона зауважила, що втрата через окупацію Чорнобильської зони російською армією контролю над ядерними та радіаційними об'єктами становить велику загрозу для всього континенту.

«Дії Росії прямо порушують статтю 56 Додаткового протоколу 1977 року до Женевських конвенцій. Атомні електростанції та інші об'єкти поблизу, навіть військові, не повинні піддаватися нападу, оскільки це може призвести до вивільнення небезпечних сил і подальших важких втрат», - зазначила віцепрем’єрка.

Стефанішина додала, що відповідно до пункту 5 статті 85 Протоколу ці порушення можуть розглядатися як військові злочини у разі тяжких втрат серед цивільного населення.

Як повідомлялось, радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що українські військові втратили контроль над Чорнобильською атомною електростанції.

У пресслужбі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України повідомляли, що станом на 20 годину вечора 24 лютого, на об’єктах Чорнобильської АЕС, які взяті під контроль російськими збройними угрупованнями, немає постраждалих та жертв.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 24 лютого заявило, що із серйозним занепокоєнням стежить за ситуацією в Україні та закликає до максимальної стриманості з метою уникнення будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу ядерні об’єкти країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-