Окупанти після погроз забрали у Місії ОБСЄ обладнання безпілотника

Окупанти після погроз забрали у Місії ОБСЄ обладнання безпілотника

Укрінформ
Бойовики збройних формувань погрожували патрулю СММ та відібрали обладнання БПЛА біля Родакового (ОРЛО), під час спроби провести моніторинг неподалік лінії зіткнення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється в оперативному звіті СММ ОБСЄ № 7/2022.

"Уранці 23 лютого члени патруля Місії здійснювали політ безпілотного літального апарата (БПЛА), про який повідомлялося заздалегідь, для моніторингу безпекової ситуації північніше н.п. Родакове (непідконтрольний урядові, 22 км на захід від Луганська), орієнтовно за 10 км на південь від лінії зіткнення, коли до патруля підійшли 2 озброєні члени збройних формувань. Вони проявляли ознаки роздратованості та сказали патрулю Місії переїхати в інше місце", - йдеться у звіті.

Команда СММ також бачила "третю особу у формі зі знаком розрізнення з зображенням прапора Російської Федерації на плечі". Після цього патруль Місії переїхав на ділянку місцевості орієнтовно за 600 м на південь.

"У другій локації, коли патруль Місії готувався запустити БПЛА, спостерігачі побачили, як до них на високій швидкості наближався зелений автомобіль марки "Лада", на борту якого перебували 2 озброєні члени збройних формувань. Вони кричали на співробітників СММ і погрожували знищити літальний апарат", - зазначається у звіті.

Читайте також: У зоні ООС за добу окупанти здійснили 75 обстрілів: один захисник загинув, троє поранені

Після цього команда Місії припинила політ БПЛА та знову переїхала на інше місце, цього разу на південну околицю Родакового.

"У третій локації невдовзі після запуску літального апарата спостерігачі знову побачили, як до них наближався той самий зелений автомобіль, на борту якого цього разу були 3 озброєні члени збройних формувань, які вийшли з автомобіля та кричали на співробітників СММ", - йдеться у звіті.

Зазначається, що один з бойовиків зарядив свій автомат, а інший "силою відібрав у співробітника СММ пульт керування і намагався (безуспішно) приземлити БПЛА". "Коли йому це не вдалося, він повернув пульт керування співробітнику Місії і сказав приземлити апарат. Утім, попри всі спроби, співробітнику СММ не вдалося відновити контроль над БПЛА, який зрештою було втрачено", - повідомили в Місії ОБСЄ.

Читайте також: За шість діб окупанти 166 разів обстріляли цивільні об'єкти на сході України

Після цього члени збройних формувань РФ наказали команді Місії віддати картку пам’яті БПЛА.

"Спостерігачі пояснили, що картка пам’яті була всередині літального апарата, після чого члени збройних формувань знову забрали пульт керування та оглянули його, шукаючи картку пам’яті. Під час цих дій вони ставали все роздратованішими й агресивнішими. Патруль СММ не намагався повернути пульт керування та негайно залишив цей район", - йдеться у звіті.

Читайте також: «Ніхто не може зазирнути в голову Путіна»: Бербок припускає будь-які сценарії

В СММ нагадали, що у рішенні Постійної ради ОБСЄ № 1117 зазначено, що СММ буде надано безпечний і надійний доступ по всій Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-