«Ніхто не може зазирнути в голову Путіна»: Бербок припускає будь-які сценарії

«Ніхто не може зазирнути в голову Путіна»: Бербок припускає будь-які сценарії

Укрінформ
Оскільки президент РФ Володимир Путін в чергове продемонстрував повне ігнорування міжнародного порядку та власних обіцянок, можна очікувати будь-яких сценаріїв подальшого розвитку подій.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок на спільній з французьким колегою Жан-Івом ле Дріаном пресконференції в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Бербок, керівництво в Кремлі випробовує Захід, президент Путін намагається повернути хід історії за рахунок сусідів, за допомогою військ, абсолютної неповаги до всього, що становить правовий і мирний порядок у Європі, байдужості до доль людей.

«Світ буде після цієї російської кризи іншим», - заявила глава німецького МЗС.

Бербек визнала, що Мінські угоди були «розбиті» російським президентом, який поставив свого часу під нім свій підпис, і перетворилися на папірець, який більше не має жодної цінності. Але Німеччина та Франція, їх партнери хочуть запобігти війні, тож потрібно «завжди тримати вікно для переговорів відкритим». Вони також не планують у середньостроковій або довгостроковій перспективі повністю ізолювати Росію.

Читайте також: Бербок – про визнання Росією ОРДЛО: Будемо реагувати на це порушення міжнародного права

Анналена Бербок нагадала, що партнери місяцями попереджали Москву про наслідки, про спільну відповідь. Ця згуртованість зараз проявилась – у запровадженні санкційного пакету, спрямованого проти всіх і всього у Москві, хто причетний до нового порушення суверенітету України, сказала міністр.

«Цей пакет може в будь-яку мить посилений», - попередила Бербок.

Вона наголосила на тому, як швидко були скоординовані, погоджені та запроваджені санкції. Їх мета – показати, що Захід ніколи не прийме того, що зробила Росія.

На національному рівні Німеччині було важливо показати солідарність і готовність понести економічні наслідки, тому було оголошено про призупинку сертифікації проєкту Nord Stream 2, зауважила міністр.

«Мир і свобода в Європі не мають цінника», - заявила німецька політик.

Читайте також: Бербок - Путіну: «Не грайте людськими життями»

Бербок зазначила, що ніхто не може зазирнути в голову Путіна. «Якщо людина говорить одне, а через тиждень робить інше – людина бреше», - заявила дипломат та зауважила, що дії Путіна повністю протирічать обіцянкам, які він робив під час спілкування з президентом Франції та канцлером Німеччини. Тож, за словами глави МЗС, можна очікувати на різні сценарії, і Захід готовий до різних сценаріїв. Є чимало варіантів, форм того, як можна дестабілізувати Україну, додала Бербок.

Вона також знову підкреслила важливість роботи СММ ОБСЄ, особливо зараз, коли необхідно всіма силами не допустити поширення дезінформації та упередити провокації. Місію треба посилити, вважає міністр.

Жан-Ів ле Дріан вранці 23 лютого взяв участь у засіданні уряду ФРН. На засіданні він заявив про те, що Володимир Путін своїми останніми рішеннями показав, що не виконує зобов’язань - ані узятих публічно, ані у приватному порядку.

«Загалом він (прездент РФ Путін - ред.) не виконує зобов’язань, які бере на себе - ні публічно, ні приватно, чи щодо президента (Франції) Макрона, чи щодо канцлера (Німеччини) Шольца. ... Коли і як можна вірити слову президента Путіна? Не думаю, що комусь це відомо", - сказав французький міністр.

Він також зазначив, що у своїй промові Путін "певним чином заявив про заперечення України як суверенної країни".

Як повідомлялося, 21 лютого президент РФ Володимир Путін підписав укази про визнання двох самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України. Угоди між квазіреспубліками і Росією передбачають надання їм військової допомоги.

22 лютого Путін заявив, що кордони квазіреспублік "ДНР" і "ЛНР" прописані в їхніх "конституціях" і вони збігаються з кордонами Донецької та Луганської областей у складі України.

Фото: @AuswaertigesAmt

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-