Територію Росії 19 лютого обстріляли з ОРДЛО - InformNapalm

Територію Росії 19 лютого обстріляли з ОРДЛО - InformNapalm

Карта
Укрінформ
Обстріл прикордонної території Російської Федерації в Ростовській області, що відбувся 19 лютого, був здійснений з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm.

Експертами спільноти було проведене OSINT-дослідження обстрілу прикордонної території РФ в Ростовській області, який стався 19 лютого.

Зокрема волонтери визначили точну геолокацію реактивної системи залпового вогню, з якої обстрілювалася російська територія.

Читайте також: Авто гуманітарної місії потрапило під обстріл окупантів на виїзді з Новотошківського

Як виявилося, обстріл був проведений о 4-ій годині ранку 19 лютого з населеного пункту Суходіл Луганської області, що знаходиться під контролем російських окупаційних сил.

19 лютого російські засоби масової інформації активно повідомляли, що слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу “за фактом замаху на вбивство, скоєного загальнонебезпечним способом через обстріл прикордонної території Ростовської області РФ з боку України”.

“Невстановлені особи, перебуваючи на території України, використовуючи реактивну систему залпового вогню, обстріляли прикордонну територію Тарасівського району Ростовської області“, - заявляли в слідчому комітеті Росії.

Читайте також: Окупанти за чотири години 15 разів обстріляли населені пункти у зоні ООС

Наступного дня з метою посилення інформаційного приводу російські пропагандисти каналу NewsFront виклали відео, яке нібито підтверджувало факт обстрілу з боку України. Інформація про обстріл супроводжувалась відео ексклюзивом з камери спостереження, на якій зафіксовані постріли реактивної системи залпового вогню.

Російські пропагандисти написали в дописі, нібито обстріл вівся “з північного боку ріки Сіверський Донець, поблизу населеного пункту Болотене“.

У викладеному пропагандистами відео залишилися координати розташування камери в картографічній системі координат СК-42 (так звані "прямокутні координати"), які використовуються тільки для військових цілей.

Читайте також: Бойовики обстріляли об'єкт Укргазвидобування на Луганщині

"Для людей, які не розуміються на військовій справі, а займаються виключно пропагандою, ці цифри могли здатись не суттєвими. Але для військових фахівців ці координати легко перевести у звичну для цивільних людей систему WGS-84. У цій истемі вказані координати будуть виглядати як 48°34’32.5″N 39°35’03.1″E", - зазначили в InformNapalm.

За вказаними координатами знаходиться населений пункт Суходіл (до декомунізації в Україні цей населений пункт мав назву Піонєрскоє, яка досі зберігається на російських мапах).

Як зауважили в спільноті, за мапою Liveuamap видно, що ця територія з 2014 року є непідконтрольною українським військам та контролюється російськими окупаційними силами. Лінія контролю території точно збігається з річищем Сіверського Донця.

"Камера, як це й передбачається військовою логікою, встановлена на пагорбі, що панує над місцевістю. Висота камери над рівнем моря – 76 м (вказано на скриншоті з екрана), що відповідає висоті пагорбу. На 11-й секунді запису камера фіксує місце другого пуску. При чому помітно не тільки димовий слід від прискорювача ракети, але й відбиту хмару пилу та продуктів згоряння позаду установки", - додали в InformNapalm.

Читайте також: Жителі Зайцевого та Миронівського - без електрики через обстріли окупантів

У спільноті відзначили, що із вказаної точки фізично неможливо так близько, як на відео, спостерігати за населеними пунктами на підконтрольній українським військам території, яка знаходиться по інший бік річки Сіверський Донець та не має такої забудови.

Водночас на відеозапису можна помітити, що місце старту знаходиться між будинками та зеленими насадженнями.

"Таким чином, координати місця розташування реактивної системи залпового вогню, з якого робились постріли в бік Російської Федерації, знаходяться на тимчасово окупованій території ОРДЛО. З південного берегу річки Сіверський Донець. По відео фактично видно, що слід від ракет проходить між камерою і лінією електропередач, також позаду відблискує вода, відповідно вогонь ведеться з цього берега річки", - підсумували в InformNapalm.

Читайте також: Обстріли на Луганщині: пошкоджені насосна станція, газовідвід та інші об'єкти

Як нагадали в спільноті, 18 лютого російська пропаганда державного рівня, включно із ток-шоу "60 минут", активно тиражувала фейкову відеопостановку про бій "української диверсійної групи", яка нібито "проривалась, щоб підірвати хімічні об’єкти на Донбасі".

Волонтери InformNapalm та низка інших OSINT-дослідників вказали на численні факти, які спростовують наведені пропагандистами дані, починаючи від дати створення відео й закінчуючи оцінками спеціалістів, щодо не типових для груп спецпризначення дій та озброєння.

"Така постановка з трасувальними боєприпасами була інсценована для видовищності та орієнтована на масового глядача, який буде слухати лише пояснення пропагандистів Кремля та не буде самостійно шукати докази", - зауважують у спільноті.

Читайте також: У Щасті від обстрілу окупантів спалахнула і вибухнула АЗС

Як повідомляв Укрінформ, Державна прикордонна служба України спростувала фейк Федеральної служби безпеки Російської Федерації про "черговий обстріл" російських прикордонників в Ростовській області. В ДПСУ наголосили, що заява ФСБ про "обстріл" є "відвертою провокацією" з боку Росії.

Скріншот і карта - InformNapalm

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-