Україна в ОБСЄ: Військовий варіант все ще лежить у Кремля на столі

Україна в ОБСЄ: Військовий варіант все ще лежить у Кремля на столі

Укрінформ
Україна не спостерігає відведення російських військ, всупереч заявам МО РФ, і навіть навпаки фіксує їх прибуття.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час спільного засідання Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ у п’ятницю у Відні.

"Наша оцінка базується на фактах з різних джерел, що наразі в безпосередній близькості від кордону України та на окупованому Кримському півострові дислокується від 87 до 100 батальйонно-тактичних груп або від 126 500 до 150 000 військовослужбовців", - заявив Цимбалюк.

На озброєнні цих російських військ знаходяться і 54 оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер", понад 1800 танків, понад 4800 бойових броньованих машин, понад 1700 артилерійських систем та понад 600 ракетних системи залпового вогню. Крім того, в готовності до застосування на українському напрямку перебувають 430 бойових літаків і 360 вертольотів.

Поруч з цим, РФ зміцнює потенціал угруповання для ведення десантних операцій у Чорному морі, передислокуючи бойові кораблі та катери Балтійського і Північного флотів, а також Каспійської флотилії. Військово-морське угруповання в цьому районі алічує близько 70 кораблів і катерів, у тому числі 11 десантних кораблів і близько 30 десантних катерів.

Український посол наголосив, що немає жодних виправданих підстав для концентрації Росією таких сил і проведення широкомасштабної військової активності у прикордонних з Україною районах.

Читайте також: Байден наголошує на можливості дипломатичного розв’язання кризи – Подоляк

За словами Цимбалюк, також немає підтверджень відведення російських військ, про що було заявлено раніше Москвою. "Ми не бачимо підтвердження відведення російських військ від кордонів України, а навпаки", - заявив він.

Дипломат вказав на те, що поведінка російських окупаційних адміністрацій в ОРДО свідчить про те, що ситуація зараз далека від деескалації. "Військовий варіант, натомість, все ще лежить на столі в Кремлі", - зазначив він.

Поінформувавши в деталях про різке зростання цілеспрямованиї обстрілів позицій ЗСУ та об’єктів цивільної інфраструктури з боку окупаційних військ, Цимбалюк також вказав на те, що міжнародній спільності треба "треба лишатися постійно пильними щодо подальших дій Росії". За його словами, на тлі військової ескалацію Москва посилює свою войовничу риторику і може "готувати підстави для casus belli".

На цьому тлі очільник української місії в ОБСЄ підтвердив відданість України дипломатії та мирному врегулюванню. Він виступив з низкою рекомендацій, які РФ має здійснити у рамках Віденського документу ОБСЄ, але також закликав країни-учасниці виробити конкретні дії, які спонукатимуть Росію обрати шлях деескалації.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю у Відні пройшло спільне засідання Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ, скликане на вимогу України для розгляду військової присутності РФ вздовж кордону з Україною та на тимчасово окупованих українських територіях. Водночас, делегація РФ відмовилася брати участь у засіданні та давати роз’яснення країнам-учасницям ОБСЄ щодо її незвичайної військової діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-