Президент прокоментував заяву Пристайка щодо НАТО

Президент прокоментував заяву Пристайка щодо НАТО

Укрінформ
У питаннях членства в НАТО Україна має рухатися тим шляхом, який обрала.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив під час спільної з Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мені здається, ми повинні бути відвертими, але все одно це рішення залежить від нас. Питання в іншому — цей шлях, скільки Україна повинна йти цим шляхом, з ким вона буде йти, хто буде друзями, партнерами і буде підтримувати нашу державу на цьому шляху. А може дійсно питання відкритих дверей це для нас така історія - начебто як мрія, такий сигнал, куди ми ідемо. А коли там будемо, ніхто не знає, не тільки Україна, а навіть деякі члени НАТО. Тому я вважаю, що ми повинні рухатися тим шляхом, який ми обрали. На цьому шляху найголовніше, щоб наша армія була потужна. А куди цей шлях доведе і коли - подивимося", - сказав Зеленський.

Читайте також: «Гнучкість» у питанні членства в ЄС та НАТО не варіант для України – Стефанішина

Коментуючи заяву посла України у Великій Британії Вадима Пристайка, президент відзначив, що треба звернути увагу на деякі деталі.

"Я думаю сьогодні багато журналістів, і багато лідерів дійсно трішечки, трішечки, натякають Україні, що можна, скажімо так, не ризикувати, не піднімати постійно (питання) щодо майбутнього членства в Альянсі. Тому що ці ризики пов'язані з реакцією Російської Федерації. Мені здається ніхто вже цього не приховує", - сказав Зеленський.

Президент відзначив, що бажання України щодо членства в ЄС, укріплення кордонів, свого майбутнього в НАТО відомі. Це також закріплено на рівні Конституції.

Читайте також: Слова Пристайка про відмову України від вступу до НАТО вирвали з контексту – МЗС

"Якби ми розставляли точки над "ї ", ми відповіді з вами знаємо, і терміни були б скорочені щодо майбутнього України", - сказав Зеленський.

Президент наголосив на важливості того, що партнери України стоять і стоятимуть на позиції відкритих дверей щодо НАТО.

«Для України вкрай важливо, що наші партнери твердо стоять та стоятимуть на позиції політики відкритих дверей щодо НАТО. Розраховуємо на підтримку повноправного членства України в Європейському Союзі. Такий крок став би потужним сигналом підтримки геополітичного вибору українського народу, визнаний нашим законодавством і багатьма державами світу», - заявив глава держави.

Як повідомлялося, посол України у Великій Британії Вадим Пристайко в інтерв'ю BBC Radio 5 Live припустив, що Україна може відмовитись від вступу в НАТО, якщо її до цього змусять обставини.

Як повідомлялося, посол України у Великій Британії Вадим Пристайко в інтерв'ю BBC Radio 5 Live припустив, що Україна може відмовитись від вступу в НАТО, якщо її до цього змусять обставини. Водночас прессекретар Президента Сергій Никифоров запевнив, що курс до ЄС і НАТО є безумовним пріоритетом України. У Міністерстві закордонних справ заявили, що слова Пристайка про буцімто готовність України розглянути відмову від членства в НАТО задля запобігання війні з Росією були вирвані з контексту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-