Резніков: Тероборона в мирний час налічуватиме 10 тисяч осіб, у воєнний – 130 тисяч

Резніков: Тероборона в мирний час налічуватиме 10 тисяч осіб, у воєнний – 130 тисяч

Укрінформ
Територіальна оборона, сформована в організаційно-управлінське ядро батальйонів та бригад, в умовах мирного часу налічуватиме 10 тисяч осіб. У випадку війни цей штат буде збільшено до 130 тисяч осіб за рахунок цивільних громадян, які пройдуть відбір і укладуть контракт про службу в резерві ТрО.

Як передає Укрінформ, про це в колонці для «Української правди» повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

«Сили ТрО складаються з кількох компонентів. Перший – це штат мирного часу, чисельністю 10 тис. осіб. Це професійні військові, які несуть службу за контрактом у Силах ТрО. Вони формують організаційно-управлінське ядро батальйонів та бригад. В середньому за штатом мирного часу в кожному батальйоні має бути близько 50 кадрових військових, а в бригаді – 90-120 осіб. Другий компонент – це штат особливого періоду. Який сумарно складатиме понад 130 тис. осіб. Це – цивільні громадяни, які пройдуть відбір і укладуть контракт про службу в резерві ТрО. Їх буде до 600 у складі батальйону. Вони перебуватимуть під командуванням військових. Держава закріпить за ними зброю, проводитиме навчання і злагодження», - пояснив Резніков, додавши, що місія ТрО дуже проста – «не підпустити біду до своєї домівки».

Міністр також пояснив, що організація ТрО – це справа військових, яку вони роблять спільно з цивільною владою, органами самоврядування і громадянами.

Кістяк Сил ТрО – це 25 бригад (по одній у кожній області та м.Києві), які об’єднують понад 150 батальйонів (один на район). Також закон дозволяє створити окремі бригади у містах з населенням понад 900 тис. осіб – тобто у Харкові, Дніпрі і Одесі. Крім цього, додаткові частини можуть з’явитися у регіонах з населенням понад 2,4 млн осіб. Це Дніпропетровщина, Донеччина, Львівщина, Харківщина і місто Київ.

«Значною мірою ТрО – це спосіб запобігти зовнішній агресії. Ворог знатиме, що в нього немає переваг раптового вторгнення. Що у разі перетину кордону під ним буквально горітиме земля. Він не зможе пройти жоден міст, його зустрінуть на кожному перехресті. А за цей час будуть розгорнуті основні сили української армії. Тому він сто разів подумає», - переконаний Резніков.

Третім компонентом тероборони, за словами міністра, є добровольчі формування територіальних громад. Вони можуть бути створені у тому випадку, якщо таку ініціативу проявить командування Сил ТрО, а Головнокомандувач ЗСУ ухвалить відповідні рішення. Добровольчі формування можуть бути створені у невеликих населених пунктах для виконання допоміжних функцій – охорони, спостереження тощо. Вони діятимуть згідно із завданнями відповідних військових керівників Сил ТрО.

Читайте також: Розгортання територіальної оборони триває цілодобово – Резніков

Резніков підкреслив, що на сьогодні відбувається розгортання штатів мирного часу. Після набуття спроможності підрозділами за штатами мирного часу (це означає комплектування особовим складом на 70%) розпочнеться системне комплектування резерву для особливого періоду, укладання відповідних контрактів. Після формування резерву розглядатиметься питання про добровольчі формування територіальних громад.

Як повідомляв Укрінформ, 16 липня 2021 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому президентський законопроєкт №5557 "Про основи національного спротиву". Рішення підтримали 313 народних депутатів. Закон складається з дев'яти розділів та 26 статей.

Цим законом визначені завдання територіальної оборони, руху опору і підготовки громадян України до національного спротиву, а також встановлено порядок організації, підготовки та ведення територіальної оборони і руху опору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-