Ексміністр енергетики Казахстану перейшов до опозиції режиму Назарбаєва

Ексміністр енергетики Казахстану перейшов до опозиції режиму Назарбаєва

Укрінформ
Ексміністр енергетики Казахстану Мухтар Аблязов перейшов до опозиції, щоби боротися з режимом експрезидента Нурсултана Назарбаєва.

Про це він розповів у програмі "Дисиденти" телеканалу "Дом", передає Укрінформ.

Аблязов, перш ніж стати опозиціонером, пройшов шлях як бізнесмен та державний чиновник. Проте пізніше на нього почав чинити тиск Назарбаєв.

"Потім, за 9 місяців, я очолив Міністерство енергетики, індустрії та торгівлі. Попрацював міністром півтора роки. Мене назвали генератором ідей уряду. І я потім пішов у відставку, відмовившись співпрацювати з Назарбаєвим. У проміжку я десь тричі подавав у відставку. Тому що тривали постійні конфлікти, пов'язані з тим, що (Назарбаєв - ред.) постійно розгортав політичний устрій, економіку у бік своєї сім'ї, побудував кланову систему. І я сказав, що я з ним більше не можу співпрацювати", — додав Аблязов.

За його словами, він не приховував рішення представляти опозицію в Казахстані, і через це зустрів жорстку протидію з боку Назарбаєва.

"Десь упродовж року я не був таким відкритим противником. Але у зв'язку з тим, що (Назарбаєв - ред.) вимагав повернутися на державні посади, і при цьому методи були бандитські, загрожував, говорив, що "я тебе посаджу, повернися і так далі". За рік я для себе зрозумів, що треба цю систему змінювати. Тоді збирався організовувати громадський рух, партію, профінансував, створив засіб масової інформації "Республіка". Телебачення купив. Тобто ось якась така була схема відкрита", — пояснив Аблязов.

Політику через його позицію присудили тюремний термін, під час якого виникли серйозні ризики для його життя. Вийшовши на волю, Аблязов вирішив продовжити опозиційну діяльність поза межами Казахстану.

"Все це призвело до тотального конфлікту, і за два роки після того, як пішов у відставку, я створив зі своїми соратниками рух "Демократичний вибір Казахстану". За це я був ув'язнений. Мені дали шість років в'язниці. Відповідно — тортури, отруєння, спроби вбивства. Потім у в'язниці зі мною вели переговори, щоб я не займався публічною політикою. Я для себе просто вирішив уже тоді остаточно, виходячи з карцеру на протестному голодуванні, що єдиний шлях для мене в житті — зламати цей режим, побудувати демократичну країну. Після цього я поїхав до Москви та організовував боротьбу", — сказав опозиціонер.

Як повідомляв Укрінформ, у Казахстані 2 січня розпочалися мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ, які переросли в масові протести, незважаючи на те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Читайте також: Побиття казахських активістів: СБУ веде службове розслідування дій своїх співробітників

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників у Казахстан.

7 січня президент Казахстану наказав без попередження відкривати по протестувальниках вогонь на ураження.

Міністерство внутрішніх справ Казахстану заявило про затримання 9 900 осіб станом на 11 січня.

За офіційними даними, під час протестів у Казахстані щонайменше 227 людей загинуло.

Генеральна прокуратура Казахстану заявила, що в морги було доставлено тіла 225 загиблих.

19 січня президент Токаєв скасував надзвичайний стан у країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-