За контрактниками-резервістами тероборони закріплять зброю - Резніков

За контрактниками-резервістами тероборони закріплять зброю - Резніков

Укрінформ
Розгортання в Україні системи територіальної оборони відбуватиметься у три етапи; за резервістами, які підпишуть контракт, буде закріплено зброю.

Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков під час наради щодо практичних аспектів розгортання системи територіальної оборони, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МОУ.

"Доступ до зброї мають отримати лише ті, хто під керівництвом командування і спільно із земляками дбатиме про захист свого дому та інтереси України. Не раджу навіть намагатися вступати до лав ТРО тим, хто має якісь інші цілі»,- наголосив Резніков.

За його словами, триває формування 25 бригад ТрО (один регіон – одна бригада), які об’єднуватимуть понад 150 батальйонів (один батальйон на район). Постійна чисельність Сил ТрО у мирний час становитиме 10 тис. військовослужбовців. По штату особливого періоду підрозділи Сил ТРО нараховуватимуть понад 130 тис. осіб, для чого буде сформовано відповідний резерв.

Читайте також: Сили тероборони до кінця лютого будуть укомплектовані на 70% - командувач

Міністр зазначив, що розгортання системи ТрО відбуватиметься у три етапи. На першому бригади і батальйони Сил ТрО розгортатимуться по штату мирного часу. "Це відбувається просто зараз. У кожному батальйоні формується кістяк з військовослужбовців ЗСУ. Їх завданням є командування, навчання та злагодження цивільних осіб, які укладуть контракт про службу в резерві ТрО і захищатимуть територію, де проживають", - сказав глава МОУ, додавши, що за рахунок цих резервістів ТрО кожен батальйон налічуватиме до 600 осіб.

За його словами, формування резерву ТрО по штатах особливого періоду – це другий етап після того, як у батальйонах і бригадах буде створено організаційно-управлінське ядро з військовослужбовців та забезпечені відповідні умови. "За тими, хто укладе контракт і служитиме у резерві ТрО, буде закріплено зброю. Вона буде видаватися на час навчань, або у разі виникнення визначених ситуацій", - зауважив Резніков.

Перед укладанням контракту на службу у резерві ТрО кандидати мають пройти медогляд, а особи віком від 40 років – військово-лікарську комісію, адже резерв ТрО проходитиме інтенсивну підготовку.

За інформацією командувача Сил ТрО Юрія Галушкіна, станом на 17 січня визначено 86% місць дислокації підрозділів ТрО по всій Україні. У прикордонних регіонах бригади ТрО з початку січня набули 70% спроможності мирного часу. Темпи розгортання військового компоненту ТрО пришвидшуються.

Міноборони зараз розпочинає системний діалог з органами місцевої влади та самоврядування щодо забезпечення сил ТрО необхідними ресурсами.

Читайте також: Кожен другий чоловік готовий вступити до тероборони

«Є завдання ремонту і облаштування місць дислокації, забезпечення усіх комунікацій, створення режимно-секретних об’єктів та приміщень для зберігання зброї і боєприпасів тощо. Є потреби у транспорті. Тут ми розраховуємо на участь місцевих органів влади та самоврядування... Міноборони підготувало відповідні листи з переліком потреб, які мають Сили ТрО у регіонах, а також з уніфікованими вимогами до локацій, де будуть розміщуватися бригади і батальйони», - сказав міністр.

Найближчим часом оборонне відомство організує навчання і злагодження за участі керівників органів місцевої влади і самоврядування. Першими планується залучити міських голів обласних центрів.

На третьому етапі розгортання ТрО, після формування штату мирного часу та резерву для особливого періоду, буде розглядатися питання про необхідність створення у невеликих населених пунктах добровольчих формувань територіальних громад. Рішення про створення ДФТГ за поданням командувача Сил ТрО прийматиме головнокомандувач ЗСУ.

Читайте також: Сили тероборони створюються військовими, а не місцевою владою - Резніков

"Учасники цих формувань з власною мисливською зброєю за потреби можуть залучатися до патрулювання, охорони об’єктів. Мусимо жорстко витримати цю логіку: спочатку ядро, каркас з військовослужбовців, потім набір резерву ТрО з укладанням контрактів, і тільки після цього може йтися про добровольчі формування, потребу і кількість яких визначатиме командування Сил ТрО. Вони діятимуть за єдиним задумом. Це зробить систему ефективною і керованою», - наголосив Резніков.

Як повідомляв Укрінформ, 1 січня набув чинності Закон «Про основи національного спротиву». Ним визначені завдання територіальної оборони, руху опору і підготовки громадян України до національного спротиву, а також встановлено порядок організації, підготовки та ведення територіальної оборони і руху опору.

Фото: МОУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-