Перший турецький корвет «Ада» для України готовий на 30% - депутат

Перший турецький корвет «Ада» для України готовий на 30% - депутат

Укрінформ
Україна і Туреччина продовжують активну співпрацю у сфері ОПК, зокрема будівництво першого з чотирьох корветів типу «Ада», яке реалізується в Стамбулі, завершено на третину.

Про це у коментарі Укрінформу за результатами візиту до Анкари представників депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків із Турецькою Республікою сказав голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету ВРУ з національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін.

«Проект будівництва корвету типу «Ада» для ВМС України активно реалізується в Туреччині. Перший корвет готовий на 30%. Турецька сторона найближчими місяцями готова довести його готовність до 70%, після чого його буде відправлено до України, де буде добудовано. Таких корветів буде чотири: перший буде зроблений у Туреччині та добудований в Україні, наступні три планувалося закладати та на 100% будувати в Україні. Це велике досягнення. Але закладка кораблів в Україні залежатиме від наших можливостей фінансування», - сказав Копитін.

Парламентарій наголосив, що активна співпраця з Туреччиною в ОПК вже має конкретні результати та значний потенціал для розвитку, особливо у сфері будівництва БПЛА.

«Переконалися знову, що Туреччина – стратегічний партнер України, який підтримує нас у всіх сферах. Щодо ОПК, вже реалізовано ряд великих проектів: Україна закупила БПЛА Bayraktar, турецька сторона пообіцяла побудувати завод з виробництва безпілотників на території України, досягнуто домовленостей щодо будівництва та облаштування спільного навчально-випробувального центру для обслуговування, поточного ремонту, модернізації БПЛА, а також навчання персоналу , пов'язаного з експлуатацією безпілотних літальних апаратів Bayraktar

Роботи з підготовки до будівництва заводу вже активно ведуться, він працюватиме в кооперації з рядом наших підприємств, зокрема з виробництва авіаційних двигунів, які можуть використовуватися для безпілотників. Це буде спільний продукт – безпілотник, виготовлений в Україні, який зараз є одним із найкращих у світі», - сказав Копитін.

За його словами, турецька сторона зацікавлена ​​вкладати у наші військові підприємства, виробляти продукцію спільно.

«У нас є технології та інтелектуальний потенціал. Туреччина самостійна у своїх рішеннях, і підтримка, яку вона вже нам надає, має значний потенціал для подальшої співпраці», - наголосив депутат.

Політик зазначив, що крім Baykar Makina Україна активно працює з такими підприємствами, як Roketsan з виробництва боєприпасів, Aselsan з електроніки, STM з будівництва корветів.

«Представники Aselsan вже двічі були на держпідприємстві «Антонов» і хочуть спільно працювати над імпортозаміщенням для літаків Ан, зокрема Ан-178 (близькомагістральний транспортний літак із турбореактивними двигунами – ред.). Також є підписаний контракт Aselsan з АТ «Мотор Січ» щодо модернізації вертольотів Мі-8, між ДП «Івченко-Прогрес» та Baykar Makina, яке виробляє БПЛА», - сказав Копитін.

Читайте також: У порту «Південний» на Одещині розмістять дивізіон патрульних катерів

Як відомо, перший корвет для ВМС України заклали у Туреччині у вересні 2021 року. Планується, що до кінця 2022 року корабель із частковим оснащенням відбуксують в Україну на добудову. Другий корабель цього класу буде закладено у 2023 році. Як раніше повідомляв командувач ВМС України Олексій Неїжпапа, готовність корпусу першого корвету типу "Ада" для ВМС України становить 75-80%.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-