Денісова закликала МКЧХ допомогти знайти утримуваного окупантами українця Онищука

Денісова закликала МКЧХ допомогти знайти утримуваного окупантами українця Онищука

Укрінформ
Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова закликала керівництво МКЧХ в Україні терміново встановити місце перебування незаконно утримуваного окупантами військовослужбовця Романа Онищука та сприяти його негайному звільненню.

Як передає Укрінформ, про це Денісова поінформувала у Телеграмі.

“Звертаюся до керівництва МКЧХ в Україні терміново встановити місце перебування Романа Онищука, сприяти його негайному звільненню”, - поінформувала Денісова.

За її даними, Онищук уже сьомий рік перебуває у полоні на тимчасово окупованих територіях Луганської області без жодного зв’язку із рідними та адвокатами.

Онищук родом із Львівщини і до мобілізації працював на залізниці. Після отримання повістки з військкомату про часткову мобілізацію долучився до сил АТО і у складі 24-ї окремої механізованої бригади захищав від російського агресора Луганщину.

Читайте також: Стан здоров'я утримуваного в окупованій Макіївці 70-річного Атаманчука погіршується – Денісова

Як зазначила Уповноважений, 14 червня 2015 року під час виконання одного з бойових завдань українця захопили в полон, відтоді до січня 2018 року Онищук вважався зниклим безвісти.

“Лише під час обміну в грудні 2017 року від раніше звільнених громадян України стало відомо, що Роман живий і перебуває в СІЗО Луганська. Жодних повідомлень чи телефонних дзвінків родичі не отримували. Родина досі не знає про точне місце перебування Романа та стан його здоров’я”, - поінформувала Денісова.

За її словами, згодом підтвердила перебування Онищука у тимчасово окупованому Луганську і міжнародна гуманітарна місія.

Денісова наголосила, що приховування факту утримання Онищука у полоні є порушенням не лише українського законодавства, а й норм міжнародного права, у тому числі - Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року.

Читайте також: В утримуваного в окупованій Макіївці українця Черкаса серйозні проблеми із серцем - Денісова

Також український омбудсман закликала координатора від ОБСЄ у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитися для з’ясування інформації щодо військовополоненого Онищука та надання йому відповідної допомоги.

Як повідомлялося, 12 січня Денісова поінформувала, що стан здоров’я 70-річного громадянина України Віталія Атаманчука, якого окупаційна влада незаконно утримує у Макіївській виправній колонії №32, стрімко погіршується через перелам стегна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-