Командувач Сил тероборони Галушкін розповів про їх мету та завдання

Командувач Сил тероборони Галушкін розповів про їх мету та завдання

Відео
Укрінформ
Командувач Сил територіальної оборони Збройних сил України Юрій Галушкін пояснив мету і першочергові завдання з розбудови територіальної оборони України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство оборони України.

З 1 січня поточного року в Україні введений у дію Закон “Про основи національного спротиву”, який врегульовує питання розбудови територіальної оборони, організації руху опору та проведення відповідної підготовки громадян, що разом надають обороні України всеохоплюючого і всенародного характеру.

"Війна з Росією триває вже восьмий рік. Люди реагують на події з війни, лише коли загинув або поранений воїн, цивільна людина або показують знищені під час обстрілу будинки. На жаль, ми навчилися з цим жити. Учергове Путін стягнув до кордонів України війська, демонструючи готовність до відкритого вторгнення. Від такого тиску легко впасти в паніку, але Збройні сили готові дати відсіч агресору", - наголосив командувач Сил тероборони Збройних сил України, бригадний генерал Галушкін.

Він зауважив, що за умов війни, яка триває, готовність і вміння кожного українця чинити опір є важливим чинником стримування російської агресії.

"Озброєна, навчена і готова до протидії нація здатна вбити будь-яке бажання у ворожого солдата захопити та втримувати територію, населення якої чинитиме спротив. Простими словами кажучи, навіть одна думка про збиті вертольоти з десантом або спалені колони техніки, що перетнули кордон, множить на нуль бойовий дух російського солдата. А це дорогого коштує", - заявив Галушкін.

Як зазначається, набуття чинності законом дозволяє створити потужну систему територіальної оборони. Це нова інституція, до якої залучена місцева влада, інші сили безпеки й оборони, громадські організації, але насамперед — це окремий рід сил ЗСУ.

"Закон — це результат роботи всіх державних структур, експертних груп громадських організацій і просто небайдужих громадян. Взято за основу найкращі елементи та прийоми моделей територіальної оборони провідних країн. На жаль, немає у світі нічого ідеального, немає і в нас "червоної кнопки" з написом "перемога", тому попереду велика, спільна робота з розбудови територіальної оборони країни. Ключова роль в організації та виконанні завдань належить Силам ТрО. На мені як командувачу та на моїх підлеглих лежить величезна відповідальність. Впевнений: тільки разом ми переможемо. Захищаючи свої родини та домівку, захистимо і всю Україну", - підкреслив Галушкін.

За його словами, формування Сил тероборони ЗСУ вже триває повним ходом. Зокрема найближчим часом буде завершене формування та комплектування чотирьох регіональних управлінь і 25 бригад Сил ТрО ЗСУ.

Бригади будуть дислоковані в кожному обласному центрі України та в Києві. До їхнього складу входитимуть від чотирьох до десяти окремих батальйонів, що розміщені в кожному районі згідно з адміністративним розподілом території України.

"Бригади та батальйони у штаті мирного часу налічуватимуть 10 тисяч військовослужбовців. Це організаційні ядра, які здатні розгорнути й забезпечити зброєю та матеріально-технічним забезпеченням підрозділи до штату воєнного часу. Отже, на хребет Сил ТрО за короткий проміжок часу зможуть нарости м’язи в декілька сотень тисяч резервістів", - заявив Галушкін.

Як записатися до резерву територіальної оборони, які документи потрібні та як пройти медичну комісію, як буде оформлятися контракт резервіста - усі ці запитання будуть роз’яснені додатково.

Керівництво Міноборони та ЗСУ "наполегливо працює над спрощенням цих процедур", адже медичний огляд доведеться проходити так чи інакше, що забере три-чотири дні вільного часу, підкреслив Галушкін.

На сьогодні всім охочим необхідно звертатися до районних та обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання, де їм кваліфіковано нададуть роз’яснення та допоможуть оформити документи. Надалі цей процес будуть супроводжувати командири батальйонів та бригад.

"Найближча мета — сформувати резерв ТрО на посади за штатом воєнного часу, у подальшому — мати бригади та батальйони, здатні швидко укомплектуватись своїми резервістами, привести себе в бойову готовність та приступити до виконання завдань", - повідомив командувач Сил тероборони.

За його словами, організовувати підготовку резервістів будуть батальйони та бригади Сил територіальної оборони із залученням ресурсів місцевих адміністрацій на полігонах ЗСУ та на виділених ділянках місцевості в районі чи області

"Наша мета — підготувати якомога більше громадян, адже масова готовність суспільства до збройної відсічі — це те, що може не пустити війну в нашу домівку. Нас не злякали у 2014 році, тож чому ми маємо лякатись тепер? Я, бригадний генерал Юрій Галушкін, командувач, в одному з вами строю", - наголосив командувач Сил територіальної оборони ЗСУ.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня 2022 року в Чернігові буде сформоване Регіональне управління "Північ" Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

До військово-сухопутної зони Регіонального управління "Північ" Сил ТрО увійдуть місто Київ та шість областей: Чернігівська, Сумська, Полтавська, Черкаська, Житомирська та Київська. У кожній з них буде сформована бригада тероборони, а кількість батальйонів приведуть у відповідність до кількості районів, утворених під час адміністративної реформи (плюс батальйон в обласному центрі).

Підрозділи тероборони в областях планується розгорнути до 15 січня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-