Росія продовжує стягувати до кордону України війська - Міноборони

Росія продовжує стягувати до кордону України війська - Міноборони

Укрінформ
Ситуація довкола українських кордонів залишається складною, РФ продовжує перекидати війська для підтримання напруги в регіоні.

Як передає Укрінформ, про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, повідомляє пресслужба Міноборони.

«Кремль продовжує вживати гібридних заходів для дестабілізації внутрішньополітичної ситуації в Україні. Російська Федерація регулярно демонструє військову силу та наміри її застосувати. Ситуація довкола українських кордонів залишається складною. Російська Федерація періодично вдається до практики перекидання та накопичення військових підрозділів з метою підтримання напруги в регіоні та тиску на сусідні держави», - наголосила Маляр.

За її словами, наразі фіксується поступове перекидання російських підрозділів, озброєння та військової техніки до кордону з Україною, а також здійснюється передислокація особового складу російських військ з районів проведення навчань. Водночас після завершення навчань до пунктів постійної дислокації повертається лише особовий склад, а бойова та інша військова техніка залишається поблизу українського кордону.

За словами Маляр, такі дії мають тактичну мету – це тиск на владу України та тиск на владу інших держав задля примусу до діалогу з незручних питань, які вкрай важливі для РФ. Стратегічна мета таких цілей – це відновлення повного контролю над Україною, а також зрив євроатлантичних прагнень нашої держави.

Урядовець нагадала, що Російська Федерація продовжує провокативні дії проти України, і станом на 13 грудня залишається перекритими близько 70% акваторії Азовського моря.

Заступниця міністра водночас зазначила, що Збройні Сили України готові до будь-якого сценарію. Вона відзначила, що чергові підрозділи Повітряних Сил Збройних Сил України цілодобово несуть бойове чергування в системі протиповітряної оборони України. До нього залучено понад 1000 військовослужбовців, сотні одиниць військової техніки – це забезпечує прикриття мостів, ГЕС, АЕС та інших об’єктів критичної інфраструктури.

Крім того, враховуючи військово-політичну обстановку, яка складається довкола державних кордонів України, на загрозливих напрямках вжито заходів щодо посилення повітряного прикриття даних об'єктів.

Маляр зазначила, що військово-політичне керівництво України вчасно забезпечується розвідувальною інформацією та оперативно приймає рішення, а розвідка України постійно обмінюється інформацією з розвідками країн-партнерів.

«Інформація спочатку з’являється у розвідки та військово-політичного керівництва України і лише потім може потрапляти у ЗМІ, а не навпаки, як це іноді здається», - наголосила заступниця міністра.

Вона також відзначила, що українська армія з 2014 року стала набагато сильнішою, набула бойового досвіду, сотні тисяч українців є учасниками бойових дій, керівні посади у Збройних Силах обіймають командири, які пройшли через війну, а ЗСУ готові до будь-якого розвитку подій, готові захищати Україну.

Як повідомляв Укрінформ, 5 грудня міністр оборони Олексій Резніков заявив, що загальна чисельність російських військ біля кордону України може зрости до 175 тисяч.

Він також заявив Financial Times, що стратегія не провокувати Росію не працює і не працюватиме. Резніков нагадав, що Росія вдерлася до Грузії у 2008, хоча Німеччина й Франція блокували вступ країни до НАТО. Тоді вони теж побоювалися, що можуть Росію якось спровокувати. Тепер Росія гучно вимагає від Заходу "гарантій", що там не візьмуть до НАТО Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-