Данілов – про війська РФ біля кордону: Кремль намагається максимально підняти ставки

Данілов – про війська РФ біля кордону: Кремль намагається максимально підняти ставки

Укрінформ
Росія, стягуючи війська до українського кордону, намагається максимально підняти ставки перед майбутніми переговорами.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов під час зустрічі української делегації на Halifax International Security Forum з представниками Сенату США, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу РНБО.

Як зазначили в Радбезі, сторони особливу увагу приділили питанню зосередження російських військ біля кордону України.

«Стягуючи війська до українського кордону, Росія намагається максимально загострити безпекову ситуацію в регіоні для підняття ставок за столом майбутніх переговорів», - заявив секретар РНБО.

На його думку, нещодавні дії Росії, зокрема публікація МЗС РФ чутливих дипломатичних документів, випробування новітніх систем протиракетної оборони на власних супутниках «говорять про те, що жодних правил для них вже не існує».

Секретар РНБО запевнив американську сторону, що Україна не допустить повторення ситуації 2014 року та зможе дати адекватну відповідь агресору.

Водночас він наголосив, що російське керівництво «розуміє лише мову сили», тому для України важлива підтримка партнерів, насамперед США, Канади та Великої Британії.

Данілов подякував американській стороні за надану Україні допомогу, зокрема у військовій сфері, зауваживши при цьому, що «справжню підтримку і допомогу не завжди можна виміряти грошима». «Спільні військові навчання та робота іноземних військових інструкторів в Україні на додачу до постачання зброї і протидії в інформаційному просторі дозволяють отримати кумулятивний ефект», - наголосив він.

Своєю чергою заступник керівника Офісу Президента Роман Машовець зазначив, що військове обладнання і зброя відіграють важливу роль на тактичному рівні. Водночас, на його думку, не менш важливими є санкції США проти близького оточення президента РФ Путіна та пов’язаних компаній, протидія РФ в інформаційному та кіберпросторі.

Зазначається, що на зустрічі також порушувалося питання запуску газопроводу «Північний потік-2». Секретар РНБО вкотре наголосив, що цей проєкт не є економічним: «Це енергетична зброя РФ проти України та всієї Європи».

Своєю чергою американська сторона запевнила у незмінності двопартійної підтримки України на її шляху до відновлення територіальної цілісності та суверенітету над тимчасово окупованими територіями, а також висловила готовність надалі надавати Україні необхідну допомогу для протидії російській гібридній агресії.

Участь у зустрічі від американської сторони взяли член Комітету із закордонних відносин і голова підкомітету з європейської та регіональної безпекової співпраці Сенату США Джін Шахін, співголова Комітету із закордонних відносин Джим Ріш, член Комітету із закордонних відносин та Комітету з питань збройних сил Тім Кейн, член Комітету із закордонних відносин і Комітету з асигнувань Кріс Кунс, член Комітету з питань збройних сил Джоні Ернст та співголова Гельсінської комісії США Роджер Вікер.

Як повідомлялося, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив у інтерв'ю Military Times, що Росія зосередила понад 92 тисячі військовослужбовців біля кордонів України та готується до нападу, що може розпочатися наприкінці січня - початку лютого 2022 року.

Про "високу ймовірність" дестабілізації ситуації в Україні з боку РФ раніше заявляли і співробітники західних спецслужб.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю наголосив, що ситуація щодо ймовірної активізації військових дій проти України перебуває на постійному контролі. За його словами, ситуація на кордоні України з РФ через скупчення російських військ "напружена, але ознак наступу ми не бачимо".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-