Єврокомісія ухвалила надзвичайний план на випадок продовольчої кризи

Єврокомісія ухвалила надзвичайний план на випадок продовольчої кризи

Укрінформ
Єврокомісія ухвалила надзвичайний план дій для збереження системи постачання продовольства та забезпечення продовольчої безпеки в умовах кризи.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Єврокомісії.

«За наслідками кризи COVID-19 ЄС має намір підвищити координацію на європейському рівні, щоб не допустити нестачі продовольства для громадян в часи кризи. Надзвичайний план, що був ухвалений сьогодні, визначає існуючі недоліки та пропонує дії для підвищення готовності на рівні усього ЄС. З цією метою Єврокомісія створить Європейський механізм готовності та відповіді на кризи продовольчої безпеки (EFSCM). Це буде група експертів у галузі стійкості ланок постачання продовольства, яка буде координуватися Європейською Комісією та обмінюватися даними та кращим досвідом», - йдеться у повідомленні.

Надзвичайний план дій ЄС у сфері продовольчої безпеки складається з урахуванням впливів від кліматичних змін та погіршення стану довкілля на виробництво продуктів харчування, а також ризиків, що пов’язані системою охорони здоров’я, кібернетичними загрозами або геополітичними зсувами, що можуть загрожувати стабільності ланок постачання продовольства.

Ключовим інструментом для покращення готовності ЄС до криз у сфері продовольства є налагодження взаємодії між всіма державними та приватними структурами, які є складовими єдиної мережі продовольчого постачання. У приватному секторі це включає фермерські господарства, підприємства риболовства та аквакультури, харчову промисловість, торговельні мережі, засоби транспортування та логістики. План передбачає залучення до організації стабільної мережі продовольчої безпеки відповідних структур на рівні ЄС, а також на рівні національної та регіональної влади у країнах-членах.

До складу Механізму EFSCM, що працюватиме за координації Єврокомісії, будуть включені експерти від країн-членів, а також з деяких третіх країн, для охоплення всіх ланок у ланцюгу продовольчого постачання та відпрацювання процедур та правил їх взаємодії в умовах кризи. Члени цієї структури будуть проводити періодичні зустрічі для оцінки поточного стану справ, та скликатимуться разом, за необхідністю, для реагування на кризи.

Як очікується, всі дії, що є необхідними для забезпечення стійкості ЄС на випадок криз продовольчої безпеки, мають бути відпрацьовані в період 2022-2024 років. Це включає прогноз, оцінку ризиків, систематизацію поточних даних (включаючи погодні умови, стан клімату стабільність ринків і т.і.), аналіз існуючих вразливостей та інфраструктурних потреб для їх усунення. Окрема увага буде приділена розвитку спеціалізованих засобів комунікації та координації дій між країнами-членами на випадок кризи, а також шляхам взаємодії ЄС із міжнародним співтовариством.

Як повідомлялося, після початку пандемії коронавірусу навесні минулого року країнами-членами були застосовані обмежувальні заходи та засоби перестороги, які, зокрема, призвели до певного переривання ланок постачання медичних товарів та продовольства, що призвело до їх тимчасового дефіциту у багатьох країнах-членах. Щоб усунути ці недоліки, Єврокомісія запропонувала країнам-членам скоординовані заходи із захисту цілісності Спільного ринку та збереження стабільного руху людей, послуг та товарів. Уроки, що були винесені після удару пандемії COVID-19, враховані у новому надзвичайному плані дій Єврокомісії на випадок продовольчої кризи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-