Застосування безпілотника Bayraktar змінило «правила гри» — Арестович

Застосування безпілотника Bayraktar змінило «правила гри» — Арестович

Укрінформ
Українська армія застосувала безпілотний літальний апарат Bayraktar, і тепер окупанти на Сході знають, що відповідь на будь-яку російську зброю, заборонену Мінськими угодами, може "прилетіти" будь-якої миті, що повністю змінює "правила гри".

Про це у програмі "Взгляд с Банковой" телеканалу "Дом" заявив речник української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ), представник Офісу президента України Олексій Арестович.

Російські ЗМІ роздмухують ситуацію, розповідаючи, що Україна перейшла "червоні лінії", застосувавши Bayraktar на Сході — начебто готують ґрунт для удару у відповідь від РФ. Однак будь-яка відповідь від Російської Федерації отримає те саме повернення Bayraktar, з яким вони не знають, що робити, як боротися, зазначив Арестович.

"В англійській військовій літературі існує поняття game changing, тобто зброя, яка змінює "правила гри". Ось "Байрактар" — це така зброя. Вона змінила "правила гри", — наголосив речник української делегації у ТКГ.

Читайте також: Кулеба - про бойове застосування Bayraktar: Україна нічого не порушила

Він додав, що всім охочим "постріляти по мирним жителям, по нашим військовим слід враховувати таку можливість". Арестович наголосив, що перехопити бомби Bayraktar на тимчасово окупованих територіях не можуть. Вони дуже малі, й цю ціль не бачить жодна система протиповітряної оборони.

"Що стосується незаконних збройних формувань — я не знаю такого терміну. ​​Там діє російська армія — 1-й та 2-й армійські корпуси 8-ї загальновійськової армії Південного округу РФ. Те, що вона частково укомплектована уродженцями України (а вони вже громадяни Росії та військовослужбовці російської армії) — це нічого не змінює. У РФ є комплекси ППО, які в теорії можуть збити "Байрактар". Але, по-перше, це не так просто. По-друге, треба розуміти, що ніхто у світі не повірить, що шахтарі викопали з шахт сучасні комплекси ППО, здатні збивати безпілотники, які ледве збивали російські Збройні сили в тій самій Сирії або в тій самій Лівії", — сказав Арестович.

Читайте також: Росія не має інструментів проти Bayraktar - експерт

Також він повідомив, що "російські збройні формування постійно використовують безпілотні літальні апарати". Ударних БПЛА вони не мають — вони використовують безпілотники для розвідки, коригування вогню.

"Ось днями на луганському напрямку ми завалили російський БПЛА, який коригував вогонь. А перед цим (ліквідували – ред.) російський (безпілотник – ред.) "Орлан-10", який перебуває на озброєнні тільки Російської Федерації та яких ми збили понад десять штук, із табличками "Зроблено в Росії", Саратовський завод. Він не просто вів розвідку, він став під безпілотник ОБСЄ і, маскуючись ним, намагався там все це робити. Вони застосовують їх регулярно, щодня", — розповів речник української делегації у ТКГ.

Читайте також: Україна використовує безпілотники Bayraktar лише для захисту - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, у деяких країнах була оприлюднена негативна оцінка використання українськими Збройними Силами України безпілотного апарата Bayraktar для придушення ворожої гаубиці, що вела вогонь проти підрозділу українських військ.

Зокрема, речниця МЗС ФРН заявила, що в Берліні «дуже стурбовані… повідомленням Генштабу Української армії, згідно з яким Збройні сили у відповідь на артобстріл та загибель одного та поранення ще одного солдата застосували дрон.

Свою незгоду з позицією офіційного Берліну висловив виданню Bild посол України в Німеччині Андрій Мельник, який заявив, що Україна має законне право на самооборону, коли її територію вдень і вночі бомбардують з російських важких озброєнь і коли гинуть мирні жителі та солдати.

Читайте також: РФ обмежила ввезення мандаринів із Туреччини після слів Пєскова про безпілотник Bayraktar

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські воїни виконали присягу, застосувавши 26 жовтня розвідувально-ударний безпілотний комплекс Bayraktar для придушення вогневої точки ворога на Сході України.

«Що стосується застосування БПЛА та іншої сучасної зброї, то ця зброя служить в Україні саме для захисту, - акцентував Зеленський. - І коли Українська армія відчуває, що потрібно захищати свою землю, вона так і робить. За цим принципом вона буде діяти і в подальшому».

Читайте також: Після продажу безпілотників Україні вони вже не «турецькі» - Чавушоглу

Президент підкреслив, що українські воїни не здійснювали наступ, але адекватно відповіли на агресію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-