Внаслідок агресії РФ загинули 158 дітей, понад 3000 поранені - Денісова

Внаслідок агресії РФ загинули 158 дітей, понад 3000 поранені - Денісова

Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час зустрічі зі спеціальним представником Євросоюзу з прав людини Імоном Гілмором обговорила додержання прав дітей, забезпечення гендерної рівності, права національних та сексуальних меншин.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Денісова у Телеграмі.

"Відзначила, що тривалий російсько-український воєнний конфлікт порушує основоположне право - на життя. Внаслідок агресії РФ 158 дітей вже загинуло, понад 3000 – поранено. Окупаційні адміністрації ТОТ України позбавляють наших юних співгромадян права на навчання рідною мовою, вільне пересування та здобуття освіти", - зазначила Денісова.

Також вона розповіла про виклики, з якими доводиться стикатися у сфері додержання прав дітей в умовах проведення в Україні реформи децентралізації та процесу деінституціалізації інтернатних закладів.

Читайте також: У бойових діях на сході України від початку року загинули 55 військових ЗСУ

"Проблемою залишається відсутність у деяких новостворених територіальних громадах Служб у справах дітей, що призводить до порушення прав дітей та несвоєчасне реагування на них з боку посадових осіб органів влади та місцевого самоврядування", - повідомула омбудсман.

Гілмора цікавило питання ратифікації Україною Стамбульської конвенції.

"Наголосила, що у своїх щорічних доповідях постійно рекомендую українському Парламенту ратифікувати конвенцію. Зрушення в цьому напрямі вже є: разом з Урядом, громадськими організаціями, за підтримки Першої леді підготовлено законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції, і ми в очікуванні внесення його до Верховної Ради", - повідомила Денісова.

Також вона поділилася досвідом Офісу уповноваженого щодо моніторингу додержання прав ромської національної меншини, "під час якого виявлено, зокрема, системні порушення права на освіту та медичну допомогу, особливо в період пандемії COVID-19".

Читайте також: Росія беззаперечно є стороною конфлікту на Донбасі - Зеленський

Під час зустрічі розглянули питання додержання прав ЛГБТ-спільноти в Україні.

"Відзначила, що мною фіксуються випадки порушень їхніх прав на захист від дискримінаційних дій, майнових та немайнових прав через неможливість укладення цивільного партнерства. Поінформувала, що другий рік поспіль наполягаю на ухваленні Парламентом законопроекту про цивільне партнерство, яке стосується не тільки одностатевих пар, а й різностатевих, які живуть разом і теж не можуть реалізувати свої права", - наголосила Денісова.

Вона додала, що домовилась з Гілмором продовжити діалог та обмін досвідом.

Як повідомляв Укрінформ, Імон Гілмор в інтерв'ю телеканалу "Дом" заявив, що Євросоюз стурбований становищем осіб, утримуваних у місцях несвободи на тимчасово окупованій території Донецької й Луганської областей, і закликає окупаційну владу непідконтрольних районів дозволити моніторинг і доступ до затриманих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-