«Позивний Мауглі»: у Раді відкрилась виставка фоторепортера Укрінформу, присвячена АТО

«Позивний Мауглі»: у Раді відкрилась виставка фоторепортера Укрінформу, присвячена АТО

Фото
Укрінформ
У пресцентрі Верховної Ради відкрилася виставка "Позивний Мауглі" фотокореспондентки Укрінформу Олени Худякової про трирічну історію групи артилерійської розвідки, добровольцем якої вона була упродовж 2014-2017 років.

Про це повідомляють парламентські кореспонденти Укрінформу.

"Це історія розвідгрупи, яку я знімала, починаючи з осені 2014 року до серпня 2017 року. В 2014 році я приїхала в якості волонтера, потім хотіла підписати контракт, але з цим були певні труднощі, тому командир дозволив мені залишитися в групі волонтером. З 2015 року я приїхала вже як доброволець. Паралельно щось знімала, але, звісно, військовому кореспонденту вдається зняти більше, ніж просто бійцю. Іноді мої руки просто були зайняті або увага була зайнята чимось іншим, тому багато чого я не змогла зняти. В якісь вільні хвилини, коли була можливість, знімала, тому на світлинах багато не бойових дій безпосередньо, а війна, яку ми бачили своїми очима. Зокрема, які на вигляд горизонт, природа, наш побут, процес наших спостереженнь, адже в нашій розвідгрупі основним завданням було ведення спостережень", – розповіла про історію створення фотографій Худякова.

У назві виставки «Позивний Мауглі» використано справжній робочий позивний Олени. Світлини 2015-2017 років знайомлять глядача з візуальними реаліями «нулів» АТО. Більшість світлин супроводжують оригінальні автографи бійців – героїв фото, в яких хлопці письмово висловлюють свої думки. До деяких фото Олена додала власні коментарі.

Читайте також: У вікнах Укрінформу - виставка фотокора Олени Худякової

У церемонії відкриття експозиції беруть участь народний депутат України, член Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін, заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко і генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко.

Гендиректор Укрінформу під час брифінгу після презентації виставки висловив думку, що експозиція та історія фотокореспондентки спростовує і підтверджує низку суджень про патріотизм і яким він може бути в Україні в умовах збройного конфлікту. "Ця історія і ця виставка показує, що патріотизм підтверджується не гендером, а дискусії у форматі "жіноче обличчя у війни чи не жіноче" є непродуктивними. У нашому агентстві, наприклад, яке значення має стать, якщо восьмеро укрінформівців були на Донбасі. Серед них і чоловіки, і жінки. Один із них, Олег Задоянчук, не повернувся звідти. У нас також є двоє жінок, які втратили там чоловіків", – сказав Харченко.

Окрім цього, він додав, що історія світлин свідчить про те, що у визначенні патріотизму не має значення вік та професія. "Вона розвінчує один такий стереотип, судження від експертів, що кажуть, що там воюють, мовляв, люди, які не мають особливих талантів, яким нічого втрачати, зате в яких є адреналін у крові і якась жорстокість у душі. Олена розвінчує і цей міф, тому що вона класний професіонал, сильний фоторепортер. Це можна побачити на цих світлинах, а також в її повсякденному житті. Дуже важливо те, що є такі люди, як Олена Худякова і такі жінки, які воюють. Вона нас підводить до того, що ми маємо цінувати, розуміти, поважати цих людей", – підсумував гендиректор агентства.

«Позивний Мауглі»: у Раді відкрилась виставка фоторепортера Укрінформу / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Сергій Рахманін своєю чергою відзначив важливу роль волонтерів і фотографів у трагічних подіях на сході України. "Я вважаю, є дві категорії людей, які дуже багато зробили для того, щоб війна і в своїй потворності, і в своїй величі стала ближчою для кожного. Це волонтери, які в дуже складний для держави час забезпечили наше військо всім необхідним. І це фотографи, які зробили війну більш зримою і близькою для людей, які важко уявляли, що це таке. Про те, що робили фотокори не треба багато говорити, це треба дивитися, тому що вони закарбовують у своїх світлинах пам‘ять про цю війну. Це треба дивитися і низько поклонитися цим людям, зокрема, Олені" – підкреслив він.

Водночас заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко, який також узяв участь у брифінгу, підкреслив, що проведення таких виставок є надзвичайно важливим. "І важливо, що вона відбувається у Верховній Раді, оскільки всім українцям і народним депутатам, більшість із них, я впевнений, пам'ятають, що відбувається в державі, що відбувається війна, звідки вона починалася, як вона розвивалася. Але є, на жаль, і такі, кому не зайвим буде про це нагадати", – додав Шевченко.

Він привітав відкриття експозиції Олени Худякової у парламенті та висловив переконання, що активна позиція Укрінформу у висвітлення теми війни на сході України є правильною.

Фотовиставка триватиме з 20 до 22 жовтня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-