Жителі 120 прифронтових населених пунктів в Україні страждають від обстрілів та мін - ООН

Жителі 120 прифронтових населених пунктів в Україні страждають від обстрілів та мін - ООН

Укрінформ
Управління Верховного комісара ООН у справах біженців заявляє, що жителі 120 населених пунктів поблизу лінії розмежування страждають від обстрілів та замінування.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Луганська обласна державна адміністрація.

УВКБ ООН презентувало посадовцям Луганської ОДА та керівникам місцевих органів влади результати моніторингу у сфері захисту в громадах, що постраждали внаслідок конфлікту на сході України.

«Моніторинг проводився у 156 населених пунктах у 20-кілометровій зоні вздовж лінії розмежування, включаючи 98 населених пунктів у зоні 0-5 км та 58 населених пунктів у зоні від 5 до 20 км. Охоплено 61 населений пункт у Луганській області та 95 – у Донецькій. Загальна чисельність населення населених пунктів, де проводився моніторинг, склала 360,700 осіб», - йдеться в повідомленні.

Згідно зі звітом, проблеми безпеки відчувають 120 (77%) населених пунктів (239 500 жителів). Зокрема 87 населених пунктів з 221 600 жителями у зоні 0-5 км страждають від порушень режиму припинення вогню, обстрілів, забруднення мінами, пошкоджень цивільних будинків, жертв серед цивільного населення та критичного пошкодження інфраструктури.

«Надважливим критерієм оцінки ситуації є доступ до соціальних та адміністративних послуг. Так, зафіксовано критичний ступінь тяжкості у 35% населених пунктів – ситуація загострилася у 2021 році з впровадженням реформи децентралізації», - сказано в повідомленні.

Жителі 153 населених пунктів (276 000 осіб) стикаються з проблемами доступу хоча б до однієї соціальної/адміністративної послуги. 19 000 людей у невеликих населених пунктах не мають доступу до соціальних служб чи до Пенсійного фонду, або до обидвох установ.

Також встановлено, що 152 (97%) населені пункти мають прогалини у доступі до засобів до існування та комерційних послуг. Жителі 50 населених пунктів відзначили, що потенційно можна знайти роботу в сусідніх районах – проте громадський транспорт недоступний у 60% цих населених пунктів. Також іноді є проблемою графік його роботи.

Читайте також: Російські найманці минулої доби 10 разів зривали «тишу» в зоні ООС

Як повідомляв Укрінформ, 5 жовтня уповноважена Верховної Ради із прав людини Людмила Денісова поінформувала, що окупація Російською Федерацією частини територій України призводить до системних порушень прав людини, і за роки цієї окупації на сході України загинули майже 14 тисяч українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-