Україні треба повернути військове правосуддя - суддя ВСУ

Україні треба повернути військове правосуддя - суддя ВСУ

Укрінформ
Рішення України скасувати систему військового правосуддя було стратегічною помилкою, адже військові суди потрібні державі й у мирний час.

Таку думку в програмі "Неофициальный разговор" телеканалу "Дом" висловив суддя Верховного Суду Олег Ткачук, передає Укрінформ.

"Для забезпечення боєздатності та дисципліни у військах повинна діяти система військової юстиції. І без військових судів вона не завершена. Вона існує в багатьох країнах. Тим паче, що військові суди є основою для мобілізаційного розгортання судів у тих умовах, які у нас на сході, наприклад", - сказав він.

За словами Ткачука, в Україні існує дуже велика проблема з тими судами, які вчасно не евакуювалися із захоплених територій, і з розгортанням їх на підконтрольній території.

"У нас цивільні суди зіткнулися з цією проблемою, і вона дуже серйозна. Якби була військова юстиція, цього всього не було б. Цивільні суди мали бути перетворені на військові суди під час ось таких складних ситуацій, яка у нас зараз на Донбасі. Військові суди завжди були там, де перебувають військовослужбовці. В окопі з ними сиділи та розглядали справи, в землянці відбувалися процеси..." - додав суддя ВСУ.

Він зазначив, що завдання таких судів - роз'яснювати закон не тільки щодо військової служби: "Адже у багатьох військових на мирній території залишилися сім'ї, та ж пенсія, колишня робота, заробітна плата. Не потрібно людині з Донбасу їхати до Луцька або до Львова, там стояти в черзі, щоб розв'язати ці питання. Або людина постраждала через війну, отримала інвалідність, вона зараз бігає то до Пенсійного фонду, то до суду. До якого суду? До адміністративного, до загального, незрозуміло куди. А у цих людей повинен бути особливий захист, тому що вони захищають батьківщину".

Читайте також: ДБР розслідує понад 9 тисяч справ про військові злочини

Суддя наголосив, що у всіх розвинених та демократичних країнах є військове правосуддя.

"Без цього забезпечити, щоб в армії належним чином виконували закони, неможливо. Потрібно брати до уваги й те, що військовий - солдат, офіцер - перебуває в особливих умовах, у нього є певні межи, за які він не може вийти. Для того, щоб у цих межах людина перебувала комфортно, щоб її права ніхто не порушив - ні командир, ні начальник, ні підлеглий - повинна бути своя особлива процедура судового розгляду і судового захисту. Суд же для захисту існує, а не просто для того, щоб когось покарати", - підсумував Ткачук.

Нагадаємо, система військових судів, яка ефективно діяла від початку незалежності, була ліквідована у 2010 році - відразу після приходу до влади Януковича. Ініціатори ліквідації наполягали, що військові суди не потрібні, оскільки армія не затребувана, адже воювати немає з ким.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-