У прифронтові села Луганщини пустили соціальні автобуси – з 2014 року там не було транспорту

У прифронтові села Луганщини пустили соціальні автобуси – з 2014 року там не було транспорту

Фото
Укрінформ
Завдяки запуску соціального автобуса жителі прифронтових районів Луганської області тепер мають можливість виїхати до районних центрів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на телеканал "Дом".

Соціальний автобус забирає людей із села Крепи і ще з трьох довколишніх. До цього рейсове сполучення тут було відсутнє. Тепер раз на тиждень люди можуть виїжджати по продукти, ліки та відвідувати соціальні установи, банки. Автобус двічі на місяць возить охочих до міста Щастя і двічі — до смт Станиця Луганська.

Жителі села Крепи зазначають, що поїздки безкоштовні, а раніше доводилося лише наймати автомобіль, і вартість такої поїздки могла становити половину пенсії — до 1200 грн.

Читайте також: Кабмін спростив оформлення пенсій для жителів окупованих територій

Соціальні автобуси пустили у прифронтові села Луганщини / Фото: Телеканал «Дом»

"Населення в Крепах небагато — 91 дорослий і 24 дитини. Робота є тільки в полі, а через відсутність регулярного транспортного сполучення з містами молодь намагається звідси виїхати", — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Швейцарія доправила на Донеччину та Луганщину 138 вантажівок гумдопомоги

Жителі зазначають, що автобус тут не ходить вже близько шести років. Востаннє рейсовий автобус до Станиці Луганської тут бачили у 2014 році. Перевізник був із Луганська, тому після початку бойових дій регулярне транспортне сполучення обірвалося. А через те, що до села дуже погана дорога, нового перевізника знайти було важко.

У соціальному автобусі — 26 місць. Їх розділили між чотирма селами, які йдуть одне за одним на шляху проходження: Крепи, Верхній Мінченок, Нижній Мінченок і Тепле. Списки людей на поїздку формує заздалегідь відповідальний за це житель села.

Читайте також: Окупанти під час тренувань обстріляли село Іллірія і пошкодили храм – розвідка

Повідомляється також, що один рейс цього автобуса коштує близько 8000 грн. Його оплачує гуманітарна місія "Проліска" коштом фінансування Гуманітарного фонду для України.

"За останні два тижні соціальний маршрут охопив 41 населений пункт. Ще для 11 найбільш важкодоступних сіл, на які не захотіли заходити комерційні перевізники, гуманітарна місія "Проліска" придбає повнопривідний мікроавтобус. І після отримання письмових гарантій режиму припинення вогню з непідконтрольних територій до усіх цих 11 сіл буде їздити такий мікроавтобус", — коментує керівник гуманітарної місії "Проліска" Євген Каплін.

Читайте також: У прифронтовій Авдіївці оновили школу - фото

За його даними, у 20-кілометровій зоні уздовж лінії розмежування на Донбасі розташовані 93 населених пункти, в яких відсутнє регулярне транспортне сполучення. Всього там мешкає понад 20 тис. осіб. Місія "Проліска" запускає маршрути у 58 населених пунктах в Донецькій та Луганській областях, а у 30 селах соціальні автобуси профінансує благодійний фонд ADRA Ukraine. До кінця року там з'явиться соціальний транспорт. Його нададуть на рік. Далі фінансувати автобусні рейси повинні почати з місцевих бюджетів.

Раніше повідомлялося, що уряд запустить безкоштовні автобуси для українців, які перетинають КПВВ в Донецькій, Луганській області та в окупованому Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-