Президентка ПА ОБСЄ: місія має отримати доступ до всього кордону України та Росії

Президентка ПА ОБСЄ: місія має отримати доступ до всього кордону України та Росії

Укрінформ
Закриття Росією спостережної місії ОБСЄ на пунктах пропуску "Гуково" та "Донецьк" є тривожним сигналом і лише демонструє необхідність того, щоб Спеціальній моніторинговій місії (СММ) ОБСЄ було забезпечено повний доступ до усього кордону між Україною та РФ.

Про це заявила президент Парламентської асамблеї ОБСЄ, депутатка парламенту Швеції Маргарета Цедерфельт під час виступу на засіданні Постійної ради ОБСЄ, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Ми регулярно заявляли про наше засудження окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та її агресії на Донбасі, а також висловлювали занепокоєння з приводу недавнього нарощування військових сил в Україні та навколо неї. На цьому тлі я вважаю тривожним оголошене закриття спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску "Гуково" та "Донецьк", - заявила Цедерфельт.

Читайте також: У вересні порушень «тиші» побільшало майже на третину - ОБСЄ

За її словами, хоча ця місія і мала дуже обмежений характер та стикалася із багатьма перешкодами, "вона все ще була символом надії на більшу співпрацю в рамках цієї організації".

"Більш ніж будь-коли ця остання подія демонструє необхідність того, щоб Спеціальна моніторингова місія могла працювати безперешкодно та відповідно до свого мандату, а також бути присутньою уздовж усього кордону між Україною та Російською Федерацією. Адже мандат СММ охоплює всю міжнародно визнану територію України, включаючи Кримський півострів", - наголосила президент ПА ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, 2 вересня під час засідання Постійної ради ОБСЄ Російська Федерація виголосила ухвалене президентом РФ рішення не підтримувати існуючий у рамках ОБСЄ широкий консенсус щодо продовження мандата місії спостерігачів ОБСЄ на російських пунктах пропуску через державний кордон "Гуково" і "Донецьк" після 30 вересня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-