Україна в ТКГ закликала Росію розблокувати пункти пропуску та обмін затриманими

Україна в ТКГ закликала Росію розблокувати пункти пропуску та обмін затриманими

Укрінформ
Українська делегація у Тристоронній контактній групі закликала російську сторону відповідально поставитися до виконання рішень, що були ухвалені за участю російського керівництва та держав-посередників, Франції та Німеччини, зокрема, під час Паризького саміту у грудні 2020 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці українська делегація за результатами онлайн-засідання ТКГ 15 вересня.

“Сьогодні відбулося чергове засідання ТКГ в режимі відеоконфреренції. Українська делегація закликала російську сторону поставитися відповідально до виконання рішень, що були прийняті за участю російського керівництва та держав-посередників, Франції та Німеччини, зокрема, під час Паризького саміту у грудні 2020 року”, - йдеться у повідомленні.

Зокрема, у гуманітарній частині закликали прискорити підготовку до проведення наступного етапу одночасного взаємного звільнення утримуваних у зв’язку з конфліктом осіб та забезпечити розблокування роботи КПВВ з російської сторони.

Читайте також: Росія заблокувала роботу гуманітарної групи у ТКГ – Гармаш

Українська делегація ще раз нагадала, що відповідні гарантії безпеки були надані Україною послідовно 31 серпня та додатково - підтверджені сьогодні.

Віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков підкреслив, що розблокування роботи КПВВ з боку тимчасово окупованих територій врешті дозволило б вирішити питання соціально-економічної підтримки громадян України, що мешкають на тимчасово окупованих територіях.

У питаннях безпеки українська делегація закликала російську сторону забезпечити суворе дотримання режиму припинення вогню та негайно припинити його порушення.

Українська сторона надіслала відповідні ноти до ОБСЄ про грубі порушення режиму припинення вогню російськими збройними формуваннями та втрати з боку України.

Читайте також: Резніков — про динаміку переговорів у ТКГ: Все, як і раніше

Також повідомляється, що російська делегація не припиняє свої спроби залучити до роботи гуманітарної підгрупи громадянку України Маю Пирогову, засуджену українським судом за тероризм.

“Наша делегація розцінює це як свідоме намагання заблокувати вже обмін утримуваними особами та відкриття КПВВ з боку тимчасово окупованих територій”, - наголошується у повідомленні.

У соціально-економічній та екологічній частині учасники робочої підгрупи взяли до уваги проведення успішного першого засідання експертної групи з екологічних ризиків, пов’язаного із затопленням шахт вздовж лінії розмежування, яке відбулось 2 вересня 2021 року. Також триває робота над організацією візиту інспекторів МАГАТЕ до ОРДЛО із застосуванням відповідних механізмів забезпечення гарантій безпеки. Учасники робочої групи також продовжують шукати механізми віддаленої ідентифікації для виплати пенсій маломобільним особам, що жодного разу не перетинали лінію розмежування.

Читайте також: Резніков про відмову РФ продовжити мандат ОБСЄ на кордоні з Україною: Це зухвала демонстрація

Українська делегація продовжує наполягати на необхідності якнайшвидшого звільнення всіх осіб, утримуваних у зв’язку з конфліктом, та вживає всіх необхідних для цього заходів та суворого дотримання режиму припинення вогню.

Наступне засідання ТКГ заплановане на 29 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-