Перемир'я на сході України існує лише на папері - Міжнародна моніторингова місія

Перемир'я на сході України існує лише на папері - Міжнародна моніторингова місія

Укрінформ
Міжнародна моніторингова місія, яку проводить фонд "Восток SOS", у своєму попередньому звіті констатує недотримання російськими окупантами режиму припинення вогню на сході України.

Про це учасники місії доповіли на презентації результатів місії у зоні бойових дій на сході України в Укрінформі.

“Наш попередній висновок такий, що перемир'я фактично існує лише на папері. Після нетривалого затишшя на початку літа обстріли поновилися, їхня кількість і інтенсивність щодня зростає. Так, справді змінилася і тактика ведення обстрілів з боку російських проксі. Якщо всі три попередніх роки обстріли локалізовані передовими військовими позиціями, то зараз ми спостерігаємо, як російські проксі обстрілюють об’єкти глибоко в тилу української армії”, - сказав виконавчий директор Восток SOS, учасник місії Костянтин Рєуцький.

Він зазначив, що окупанти обстрілюють підрозділи і командні позиції української армії на відстані 5-10 км від лінії фронту, що призводить і до того, що під вогонь потрапляють житлові масиви і цивільна інфраструктура; загрозливо зростає кількість цивільних жертв.

Інша учасниця Евія Дятковіца з Латвії відзначила відсутність систематики обстрілів. За її словами, жертвою можна стати не лише ввечері, але й удень і рано вранці.

Дятковіца також звернула увагу на важливість передавати максимальній кількості людей у своїх країнах інформацію про події на сході України.

“Війна і агресія Росії не є абстрактним явищем, не там десь далеко, де нікого це не стосується. Там доволі реальні події з доволі реальною зброєю, з травмами, втратами людських життів. Я думаю, що реальність подій дуже багато країн на Заході не розуміють. Вони цього не відчувають і не асоціюють з собою”, - наголосила учасниця місії.

Водночас учасники місії відзначили й поліпшення у регіоні, такі як покращення доступу до українських ЗМІ, посилення армії й позитивну реакцію багатьох мешканців ОРДЛО, котрі перетинають лінію розмежування, на зміни на підконтрольній території.

Читайте також: Україна має бути готова відбити напад з боку білоруського кордону — військовий експерт

Це дев’ята міжнародна моніторингова місія, яку проводить благодійний фонд “Восток SOS” за підтримки організації DRA та за фінансування німецького Міністерства закордонних справ. Щороку учасники вивчають динаміку гуманітарної ситуації в зоні військового конфлікту, безпекову ситуацію. Цього року у фокусі моніторингу було саме дотримання перемир’я.

Читайте також: Данілов провів нараду щодо створення кібервійськ

Як повідомлялося, з опівночі 27 липня 2020 року на території Луганської та Донецької областей почав діяти режим повного та всеосяжного припинення вогню, про який домовились на засіданні Тристоронньої контактної групи. Відповідне рішення ухвалили 22 липня 2020 року три сторони - Україна, Росія та ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-